News Flash:

Colterm intra oficial in insolventa. Dominic Fritz: Sunt sigur ca timisorenii vor avea si in viitor caldura si apa calda

18 Octombrie 2021
381 Vizualizari | 0 Comentarii
Fritz

Societatea de termoficare a Timisoarei intra oficial in insolventa, a decis Consiliul de Administratie al Colterm, luni dimineata. Anuntul a fost facut, luni, de primarul Dominic Fritz, care numeste insolventa „un proces de reconstructie a increderii”. Edilul spune ca urmeaza si o majorare a tarifelor. UPDATE. Exista inca o cerere de insolventa pentru Colterm
 
„Consiliul de Administratie a luat decizia sa ceara protectia justitiei prin declansarea procedurii de insolventa. Aceasta decizie este o decizie pentru a continua serviciul public. Colterm a incercat numeroase variante (…), dar reorganizarea companiei prin procedura de insolventa este singura varianta si este necesara.

Noi credem in termoficare in Timisoara, noi credem ca acest sistem are un viitor si tocmai de aceea apelam la protectia insolventei, pentru ca credem ca asta este mijlocul cu m putem sa asiguram furnizarea apei calde si caldurii nu doar in aceasta iarna, ci si pe termen lung. In ziua de azi procedura insolventei este, de fapt, un mijloc de salvare a companiilor, cu succes in Romania. S-a folosit si in situatia Hidroelectrica, care astazi este o companie foarte sanatoasa. Inseamna, in primul rand, ca datoriile istorice – si Colterm are datorii de peste 320 de milioane de lei – vor fi blocate si nu mai cresc si penalitatile de intarziere care se adauga, de fapt, la toata gaura de datorii. In momentul in care intra in insolventa se suspenda toate executarile silite, toate incercarile de recuperare de creante demarate pentru datoriile istorice.

Toate resursele Colterm, in momentul in care se intra in procedura de insolventa, vor fi redirectionate catre asigurarea serviciului si furnizarea agentului termic catre populatie. Insolventa este un proces de reconstructie a increderii.

Abonatii Colterm nu vor fi afectati de aceasta intrare in insolventa. Eu cred ca aceasta insolventa, care in acest context de intrare de preturi n-a mai putut fi evitata, este si o sansa uriasa pentru companie, tocmai sa aiba acest nou inceput fara aceste datorii istorice”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Edilul-sef a mai vorbit si despre o majorare de tarif, care nu poate fi evitata, astfel ca timisorenii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru caldura.

„Intrarea de insolventa, odata ce trece de tribunal, este o sansa pentru Colterm de a se focusa pe problemele de viitor si sunt sigur ca timisorenii vor avea si in viitor caldura si apa calda”, a mai spus Fritz.

„Vrem sa pastram Colterm, vrem sa modernizam Colterm”
Primarul Timisoarei spune ca planul administratiei locale este pastrarea si modernizarea societatii de termoficare, pentru ca solutia ecologica este termoficarea organizata. El spune ca s-au incercat alte solutii pana sa se ajunga la insolventa, insa explozia preturilor la gaz si-a spus cuvantul.

„Daca toti timisorenii si-ar face o centrala de apartament maine, poluarea aerului in Timisoara ar fi de enspe ori mai mare. Din pacate, pentru noi, ca si comunitate, nu este o solutie, tocmai de aceea facem aceste eforturi. Nu este un secret ca ANAF a pus sechestru pe foarte multe bunuri si intr-un fel acest sechestru protejeaza anumite bunuri ale Colterm. Insolventa este o buna parte a unui plan de restructurare, este o protectie pentru a se putea face o restructurare. De ce acum s-a facut aceasta cerere? Explozia acestor preturi, acum este momentul in care Colterm si Consiliul de administratie au ajuns la concluzia ca nu exista nicio varianta de a se plati datoriile prin alte mijloace de restructurare, de negociere, la un moment dat era si ideea unui concordat, ca singura varianta de a face restructurare este prin insolventa”, a explicat Fritz.

Consiliul de administratie al Colterm a decis sa propuna judecatorului ca de insolventa sa se ocupe RomInsolv. Potrivit primarului, „alegerea CA pentru RomInsolv este o masura buna”, pentru ca este una dintre cele mai mari firme de insolventa, care a gestionat si insolventa Oltchim sau RADET Bucuresti.

Colterm ramane responsabila pentru a le asigura caldura si apa calda celor 56.000 de abonati din Timisoara, sustine primarul, iar toate deciziile nu vor mai fi luate de CA al societatii, ci de administratorul judiciar, „dar serviciul o sa continue asa cum este acum, o sa fie si un director in continuare”, a completat Dominic Fritz.

„Eu nu stiu cand am vorbit despre solutii magice si chiar imi pare rau ca cumva a devenit un subiect despre care se rade. Eu cred ca faptul ca noi, chiar si la ora 3 dimineata, ne facem griji si facem eforturi pentru a gasi solutii, bineinteles ca mereu exista mai multe variante de solutii, cred ca asta este un lucru bun. Aceasta criza este o criza care nu a aparut peste noapte si care acum se inrautateste cu aceasta explozie de preturi. Eu transmit timisorenilor care nu stau in conditii bune ca lucram la o solutie si spun ca trebuie sa avem un consens national pentru a rezolva criza energetica in Romania. In momentul in care se da curs acestei cereri de insolventa, Colterm va fi administrat de un administrator judiciar”, a mai adaugat acesta.

Primarul Timisoarei a tinut sa vina si cu un exemplu, pentru ca timisorenii sa inteleaga cum ajuta insolventa societatea de termoficare.

„In momentul in care un cont este proprit de cineva la care Colterm are datorii, sa zicem ca intra 500.000 de lei pe acest cont al Colterm, acesti 500.000 lei sunt blocati pana cand din acesti bani nu s-au platit datoriile pentru aceasta persoana care a proprit contul. In momentul in care intram in insolventa, putem sa folosim acesti bani pentru a cumpara carbune sau gaz. Se muta focusul pe functionare, asta este ideea. Cu aceasta mutare de la trecut la viitor asa creste increderea creditorilor”, a conchis Fritz.

Ce urmeaza pentru societatea de termoficare
Presedintele Consiliului de administratie al Colterm, Ioan Dobosi, spune ca s-au incercat toate variantele pentru salvarea societatii, dar cea mai buna este insolventa.

„La momentul cand am convocat Consiliul de administratie, am dorit sa avem o discutie cu membri CA in vederea deschiderii procedurii de insolventa. Pe parcursul weekendului lucrurile s-au precipitat, au fost discutii cu EON, vineri, in asa fel incat sa se prelungeasca furnizarea de gaz. Primaria a facut toate demersurile si prin contractul de fidejusiune pe care il are, a alocat fonduri suplimentare pentru platirea gazului”, a explicat acesta.

Potrivit lui Dobosi, procedura de insolventa are in vedere, de fapt, securizarea consumatorilor Consiliul de administratie Colterm a decis, luni, deschiderea procedurii de insolventa in forma generala fata de Colterm la solicitarea directorului general al Colterm, cu manifestarea intentiei de reorganizare a societatii astfel cum e definita de Legea 85/2014, in baza unui plan de reorganizare. S-a votat, de asemenea, si propunerea RomInsolv in calitate de administrator judiciar provizoriu.

„Planul de reorganizare va fi intocmit de catre administratorul unic si de catre administratorul judiciar care va fi numit. In cursul zilei de astazi, cererea de deschidere a procedurii de insolventa va fi intocmita impreuna cu biroul de avocatura, directorul general si-a asumat acest lucru, la solicitarea lui s-a solicitat deschiderea procedurii de insolventa, aceasta se va inainta judecatorului sindic, care in maxim 10 zile va trebui sa se pronunte in principiu, in asa fel incat judecatorul sindic va numit administratorul judiciar, dupa care se va veni in AGA si se va numi administratorul unic. Aceasta este procedura legala. (…) Este o posibilitate de a salva Colterm, in intentia de a proteja consumatorii. Eu, in proportie de 80%, cred in acest demers. Insolventa nu inseamna faliment”, a explicat Dobosi.

UPDATE. Exista inca o cerere de insolventa pentru Colterm
Nu este prima cerere de insolventa pentru Colterm. Procedura a fost ceruta si de o firma din Timisoara cu care societatea de termoficare a avut contracte.

SC Axo Util SRL a depus, la sfarsitul lunii septembrie, o cerere de insolventa la Tribunalul Timis, cu termen in 4 noiembrie.

Societatea este din Timisoara si executa lucrari de constructii drumuri, iar cu Colterm a avut in ultimii ani mai multe contracte pentru reparatii de strazi si pentru furnizarea de balast. Ultimul contract a fost atribuit in august 2021.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006743 (s)