News Flash:

Calcule pentru cresterea pretului la gigacalorie inca de anul acesta. Fritz cere carbune din rezerva de stat

18 Octombrie 2021
441 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Pana ce va fi rezolvata problema datoriilor istorice de la Colterm cu ajutorul insolventei, societatea de termoficare va continua sa furnizeze caldura pentru cei 56.000 de abonati. Mai putin in zonele in care inca se lucreaza la retehnologizare. Timisorenii vor scoate insa mai multi bani din buzunare pentru caldura, si asta chiar din acest an. Primarul Dominic Fritz spune ca se calculeaza deja o majorare a pretului gigacaloriei, pentru ca doar asa se pot plati facturile pentru gaz si carbune.
 
Reprezentantii Colterm spun ca, pana la sfarsitul saptamanii, vor fi incheiate unele santiere din cele pentru retehnologizare care nu au putut fi finalizate pana acum. Este vorba despre cel din zona Odobescu si cel din zona Bucuresti.

„Sambata am facut un tur al lucrarilor in oras, punctele nevralgice sunt zona Odobescu, luni a fost prezent antreprenorul pe santier. Urmeaza sa stabilim procedura prin care comunicam in asa fel incat aceste retele sa fie executate tehnic corect si sa putem sa dam caldura. Un alt punct nevralgic a fost PT21, zona Bucuresti, Gen. 16, vom avea o intalnire cu oamenii tehnic in asa fel incat, pana la sfarsitul saptamanii, Gen. 16 si gradinita din zona sa aiba caldura.

Pe Mures se lucreaza pe circuitul primar, sambata la ora 12 firma era pe traseu, ziua de marti va fi o jonctiune importanta intre circuitul vechi si cel nou. Pe circuitul secundar, in momentul de fata instalatiile sunt puse in functiune, mai putin PT21 si zona Odobescu”, a explicat, luni, Ioan Dobosi, presedintele Consiliului de administratie Colterm.

Dincolo de santierele pentru retehnologizare, Colterm inca furnizeaza agent termic la parametri redusi, dar reprezentantii societatii spun ca acestia vor fi mariti, cel mai probabil pe timpul noptii.

Fritz cere carbune din rezerva de stat
Ca sa functioneze totusi si iarna aceasta, Colterm are nevoie atat de carbune, cat si de gaz. Desi viceprimarul Ruben Latcau spunea ca stocul de carbune e ca si rezolvat, Dominic Fritz a anuntat, luni, ca primaria cere carbune din rezerva de stat.

„Am trimis o adresa catre prefectura, cu rugamintea de a transmite mai departe la guvern, pentru carbune din rezerva de stat. Dupa cum stiti, Colterm functioneaza si pe gaz si pe carbune. O parte din CET Sud poate sa functioneze pe carbune, niciodata nu o sa putem trece suta la suta pe carbune. De aceea in aceasta criza de preturi, mai ales la gaz, incercam sa crestem, din nou, ponderea carbunelui, ceea ce creeaza alte probleme, pentru ca acolo o sa vina la plata si certificatele verzi si tocmai de aceea ne-ar ajuta foarte mult din rezerva de stat”, a explicat primarul Timisoarei.

„Noi suntem in continue negocieri cu furnizorii de carbune, care de multe ori spun ca intai trebuie sa se plateasca datoriile si dup-aia o sa se ia livrarea unor carbune, dar si cu furnizorii de gaz, avem un contract cu EON in care trebuie sa dam banii in avans, ceea ce la aceste sume este aproape imposibil, asa ca suntem intr-o continua cautare de solutii pentru contracte mai bune”, mai spune acum Fritz.

Creste pretul gigacaloriei chiar de anul acesta
Explozia pretului la gaz a adus la cresteri uriase ale facturilor Colterm. Potrivit primarului Timisoarei, in iulie societatea platea 270 lei/MWh, iar saptamana trecuta pretul urcase la 830 lei/MWh. De unde vor fi luati banii pentru ca societatea de termoficare sa poata furniza in continuare caldura? Ne explica tot primarul.

„Aceasta explozie de pret trebuie acoperita de undeva, aici exista doar trei surse posibile. Prima posibilitate sunt consumatorii Colterm, dar cred ca daca va imaginati aceste cifre e destul de clar ca nu putem sa cvatruplam pretul la populatie la Colterm, dar este clar ca trebuie si acolo o majorare de tarif si, din pacate, nu putem sa o evitam chiar daca multi ani tariful a ramas acelasi in timp ce costurile au crescut.

A doua sursa posibila sunt de fapt tot timisorenii si bugetul local, care este platit tot de timisoreni. Noi am dat anul acesta peste 120 de milioane de lei pentru Colterm, am inceput sa platim si datorii istorice, nu am facut datorii noi anul acesta. Tot cu aceasta suma record, niciodata nu s-au dat atat de multi bani din bugetul local catre termoficare, tot suntem acum in situatia in care la aceasta explozie de preturi nu ajung banii din bugetul local. La o factura estimata de 100 de milioane de lei pe luna, Timisoara are venituri in jur de 40 de milioane de lei intr-o luna de iarna, este clar ca bugetul local nu va putea suporta aceste costuri”, precizeaza Dominic Fritz.

A treia sursa ar fi bugetul de stat, „ca sa putem continua sa platim facturile”. Fara o interventie a guvernului, insista edilul-sef, „va fi foarte dificil, spre imposibil, sa se continue furnizarea caldurii si a apei calde in mai multe municipii in Romania”. Solutiile sunt, spune acesta, permiterea primariilor sa ia credite din Trezorerie sau alocarea de bani din cotele defalcate pe TVA.

Chiar daca reprezentantii Primariei Timisoara nu stiu cum vor plati facturile pentru combustibil ale Colterm, un lucru e cert: va fi marit si pretul gigacaloriei.

„Bugetul local nu are acesti bani, consumatorul nu poate sa suporte, fara o interventie a guvernului aceste sume nu pot fi platite. In primul rand, trebuie stabilit un nou tarif, acum se fac aceste calcule, orice tarif trebuie calculat pe baza unor costuri, iar aceste costuri momentan se schimba in fiecare zi. Asta este dificultatea la stabilirea noului tarif. Dupa stabilirea acestui tarif, consiliul local va trebui sa decida cat din acest tarif va trebui sa fie platit de populatie, adica de consumatorii Colterm si cat va trebui sa fie acoperit de bugetul local, dar si aici exista o plafonare de 75 de milioane de lei”, a conchis Dominic Fritz.

Intrebat daca scumpirea se va face chiar iarna aceasta, pana in 2022, primarul Timisoarei a mai spus ca „inca anul acesta va trebui sa…”.

Gigacaloria s-a scumpit ultima data din 1 ianuarie 2020, la 415,39 lei/MWh, inclusiv TVA pentru consumatorii casnici (populatie) si la valoarea de 360,90 lei/MWh exclusiv TVA pentru consumatorii non-casnici (agenti economici). Timisorenii n-au simtit scumpirea, pentru ca in acelasi timp a fost marita si subventia data de la bugetul local, care „a sarit” de la 193,98 lei/MWh la 207,27 lei/MWh.

Datoriile istorice ale Colterm se ridica la 320 de milioane de lei, iar societatea intra in insolventa, a anuntat, tot luni, primarul Timisoarei. Tot pentru salvarea societatii de termoficare, Primaria Timisoara a semnat anul acesta un contract cu Banca Mondiala in valoare de 900.000 de lei, pentru gasirea celor mai bune metode pentru problemele financiare ale Colterm.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006075 (s)