News Flash:

Cine ar putea finanta autostrada Belgrad - Timisoara

6 Februarie 2015
1260 Vizualizari | 0 Comentarii
Dorita de soferii timiseni, o autostrada intre Timisoara si Belgrad pare a nu prezenta aproape niciun interes pentru mai-marii de la Bucuresti. Vazand putin interes si mai putine variante de finantare, oficialii sarbi se gandesc sa acceseze fonduri chineze, acest proiect fiind considerat vital pentru ei.
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a discutat, din nou, despre autostrada Timisoara – Belgrad, in capitala Serbiei, in 16 decembrie, atunci cand a luat parte la summitul la care au participat 16 tari est-europene si reprezentantii Chinei. El a discutat cu Aleksandar Vučić, premierul Serbiei, despre acest proiect, extrem de important pentru sarbi, mai ales pentru relansarea activitatii economice in zona dintre Belgrad si granita cu Romania, destul de slab dezvoltata. Din acest motiv au aparut si insistentele sarbilor pentru acest proiect, care insa nu reprezinta o prioritate pentru Guvernul nostru, scrie tion.ro.
Guvernul Serbiei a anuntat atunci ca ambele tari implicate in proiect trebuie sa faca eforturi mai mari pentru aceasta autostrada, primii pasi fiind realizarea unui studiu de fezabilitate si gasirea unor modalitati de finantare.
Recent, intr-un interviu acordat de Aleksandar Vučić radioului public chinez, acesta a afirmat ca autostrada ar putea fi finantata de chinezi, prin intermediul mecanismului de colaborare al Chinei cu tarile Europei Centrale si de Est. Spre deosebire de Ministerul Transporturilor din Romania, care a eliminat aproape toate proiectele din Banat din Master Plan, cel din Serbia a inclus proiectul in „Strategia de dezvoltare a traficului intermodal pe cale ferata, sosele, apa si cale aeriana” pentru perioada 2008 – 2015. Proiectul a fost inclus chiar si in Master Planul sarb.
Varset sau Zrenjanin?
Discutiile in Serbia legate de aceasta autostrada se refera, in cea mai mare parte, la localizarea acesteia. Desi majoritatea informatiilor se refera la trecerea pe la Varset, exista voci care vorbesc despre trecerea autostrazii pe la Zrenjanin.
Conform secretarului sarb pentru Transporturi, „si Varset si Zrenjanin sunt orase care trebuie sa fie legate cu autostrazi. La Belgrad exista initiativa de a se construi o autostrada rapida catre Zrenjanin, dar, de asemenea, exista si initiativa de a se construi autostrada Belgrad – Pancevo – Varset, care este cea mai scurta ruta cu Timisoara. Deci, cele doua proiecte nu sunt in concurenta. Pentru a se putea incepe lucrul la autostrada spre Varset este necesar in primul rand sa fie realizat proiectul tehnic si studiul de fezabilitate, iar acestea ar costa in jur de 12 milioane de euro”, a declarat Miodrag Poledica, secretar de stat pentru Transporturi.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1119 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006696 (s)