News Flash:

DNA: Udrea a cerut 500.000 de euro mita pentru a ajuta un om de afaceri vizat in dosarul Microsoft

5 Februarie 2015
1246 Vizualizari | 0 Comentarii
Elena Udrea este acuzata de procurorii DNA ca a cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri vizat in dosarul Microsoft, anchetatorii aratand totodata ca aceasta a incalcat conditiile controlului judiciar, motiv pentru care se impune arestarea ei.
"In anul 2013,  pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse fata de un om de afaceri vizat de ancheta, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani ar fi avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 - februarie 2014", arata DNA intr-un comunicat, dupa ce a cerut la Camera Deputatilor avizarea arestarii Elenei Udrea.
Totodata, procurorii noteaza ca, dupa ce a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft, pe 29 ianuarie, Elena Udrea a incalcat dispozitiile legale ale acestei masuri preventive, facand afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse.
Declaratiile deputatului vizeaza fondul dosarului Microsoft, care este in curs de anchetare, motiv pentru care acestea pot influenta declaratiile fostului ei sot, Dorin Cocos, si ale unui martor care nu a fost inca audiat, motiveaza procurorii.
"Faptul ca numita Udrea Elena Gabriela a incalcat una dintre obligatiile impuse ca urmare a dispunerii masurii controlului judiciar, si anume «sa nu se apropie de ceilalti inculpati, alti participanti la comiterea infractiunii, martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale», denota ca se impune o masura preventiva privativa de libertate", spun procurorii.
DNA a cerut miercuri Camerei Deputatilor arestarea Elenei Udrea, acuzata de trafic de influenta (fapte in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru  de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea), trafic de influenta (fapte in legatura cu derularea contractului e - Romania), trafic de influenta, spalare de bani si fals in declaratii de avere.
Potrivit procurorilor, in cursul anului 2010, o persoana din cercul relational al lui Dorin Cocos a preluat creanta aferenta creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la o banca.
Din cercetarile efectuate rezulta ca preluarea creditului a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar si a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investitiei ce urma a se realiza pe terenul cumparat din credit. 
Astfel, in perioada aprilie 2013 - iunie 2013, Cocos, in mod direct precum si prin intermediul societatii pe care o controleaza - Centrul de Diagnostic Clinic International SRL, respectiv prin intermediul unor rude sau apropiati, a incheiat mai multe "Promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare a unui bun viitor", avand ca obiect suprafete construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vanzator se presupunea ca il va dezvolta pe terenul achizitionat din creditul mentionat, teren situat in Bucuresti, spun procurorii.
In total, in baza "Promisiunilor de vanzare – cumparare", inculpatul Cocos urma sa asigure circa 2.100.000 euro din creditul preluat de persoana din cercul sau relational. S-a stabilit, de asemenea ca, in baza unui act aditional  din 28.06.2013, promitentul cumparator, ruda a lui Dorin Cocos, a achitat in contul creditului suma de 100.000 de euro, dupa ce anterior mai achitase inca 100.000 de euro.
Potrivit anchetatorilor, reiese ca preluarea creditului si incheierea promisiunilor de vanzare - cumparare ar fi reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investitiei si a provenientei sumelor de bani din care se efectuau platile aferente creditului, respectiv mita primita in urma infractiunilor de coruptie savarsite.
Totodata, rezulta ca Dorin Cocos ar fi pretins si primit, de la doua persoane, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul Elenai Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de una dintre cele doua persoane, incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
"Inculpatul Cocos Dorin a pretins si primit suma de 9.000.000 euro si a disimulat provenienta si beneficiarul real al acesteia in baza intelegerii cu Udrea Elena Gabriela. Aceasta intelegere rezulta in mod explicit din modul de dobandire al bunurilor, din novarea creditului, din modul de partajare al acestora, precum si din probatoriul testimonial", spun anchetatorii.
DNa mai arata ca, in anul 2010, Dorin Cocos, in baza intelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societati cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca platile aferente contractului e-Romania.
Mediafax.ro 

elena udrea elenei udrea cocos
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007428 (s)