News Flash:

Cercetare etnografica privind Banatul istoric desfasurata de UVT

11 Iulie 2014
1684 Vizualizari | 0 Comentarii
Banatul istoric actual este o zona dinamica, ce nu se limiteaza doar la pastrarea traditiilor strabunilor, ci este deschis si la noul cotidian si din aceasta cauza nu se mai prea poate lauda nici macar cu o mancare traditionala specifica, sunt concluziile unei cercetari stiintifice etnografice derulate intr-un proiect al Universitatii de Vest din Timisoara.
Proiectul 'Living Heritage - an unlimited resource for tourism development' este coordonat de Universitatea de Vest (UVT), alaturi de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Institutul Intercultural si Primaria Kikinda (Serbia), avand o linie de finantare a programului IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania - Serbia.
'Banatul actual nu este cel pe care il prezinta specialistii. Banatul actual este o regiune complicata, cu traditii, dar si cu deschidere la nou, adesea un Banat trist. Este o regiune care functioneaza singura, se dezvolta si merge inainte fara a avea nevoie sa fie impinsa de la spate. Trist. Unele zone au peisaje naturale foarte frumoase, altele au case cu arhitectura deosebita, tot felul de mestesuguri. Am prins in timpul cercetarii Rusaliile, Ispasul, rugi si nunti in teren, am vazut care sunt traditiile si obiceiurile din Banatul istoric, si nu sunt deloc putine', a declarat joi presei etnologul prof. univ. dr. Otilia Hedesan, prorectorul UVT si conducator al proiectului.
Opt cercetatori si 33 de studenti au batut pas cu pas Banatul romanesc si pe cel sarbesc, descoperind comportamentul uman, traditiile, specificul culinar, manifestarile comunitatilor, obiceiurile sau arhitectura rurala din zonele Faget, Herneacova (Timis), Caransebes, Baile Herculane (Caras- Severin), Dubova (Mehedinti), Kikinda, Zrenjanin (Vojvodina, Serbia), unde s-au facut peste 23.000 de poze.
Otilia Hedesan spune ca traditiile, in adevaratul sens al cuvantului, se mai pastreaza in localitatile izolate din Banatul de munte, unde noutatile patrund mai dificil, o astfel de situatie fiind identificata in satul Uzdin din Serbia. 'Daca te duci intr-un restaurant din Timisoara si vei cere sa ti se recomande gastronomia traditionala, caracteristica zonei, probabil ca in 90% dintre cazuri nu vei putea gasi aceasta bucurie. Noi vrem sa aducem gusturile si mancarurile traditionale banatene in aceste unitati si sa fie valorificate', a remarcat si prof. Corina Raceanu, reprezentanta Institutului Intercultural in acest proiect. 
Participarea Camerei de Comert in acest proiect se va materializa printr-o expozitie care va prezenta valorile banatene si va organiza un curs de ghizi care sa poata ajuta la cunoasterea mai buna a Banatului istoric. Proiectul se va finaliza in mai 2015. AGERPRES

banatul istoric
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005226 (s)