News Flash:

Doua noi piete volante cu legume si fructe autohtone la Timisoara

10 Iulie 2014
1391 Vizualizari | 0 Comentarii
Autoritatile timisorene vor sa deschida inca doua piete volante in care sa-si poata vinde marfa doar producatorii locali, pe langa cea care functioneaza in fiecare sambata in zona Stadionului „Dan Paltinisanu”, langa Casa Tineretului. Noile piete taranesti ar urma sa fie amenajate in cartierele Lipovei si Steaua. Pana atunci, cea din zona stadionului ar urma sa fie deschisa si miercurea. Regula principala? Produsele agroalimentare de import sunt interzise!
Prima piata taraneasca volanta, dupa cum au numit-o autoritatile, a fost deschisa in primavara acestui an, in luna mai, la initiativa consilierilor locali Stefan Sandu si Adelina Tirziu.
Piata, care functioneaza in fiecare zi de sambata langa Casa Tineretului, este destinata desfacerii produselor agroalimentare autohtone. Adica producatorilor locali, care isi pot expune marfa gratuit acolo: legume, fructe, produse apicole, ceaiuri etc.
Initiatorii proiectului propun acum ca piata sa functioneze nu doar sambata, ci si miercurea, de doua ori pe saptamana.
„La solicitarea mai multor timisoreni, dar si producatori, am decis ca in prima sedinta de consiliu sa propunem modificarea orarului de functionare pentru Piata volanta Timisoara, astfel: in fiecare zi de miercuri intre orele 7-20, in fiecare zi de sambata intre orele 7-14. Mai ales producatorii au spus ca si-ar dori inca o zi, pentru ca pe perioada verii au produse care nu se pot tine de pe o saptamana pe alta. Si atunci a aparut ideea asta, ca piata sa functioneze in inca o zi, la mijlocul saptamanii, miercurea, pana seara, pentru ca lumea sa poata ajunge de la lucru la cumparaturi”, a explicat Stefan Sandu.
A fost totodata lansata propunerea ca astfel de piete volante sa fie deschise si in alte cartiere ale orasului, urmatoarele fiind Steaua si Lipovei, chiar daca initial s-a stabilit ca cea de-a doua sa functioneze in Piata Traian, in cartierul Fabric.
„Vom propune ca urmatoarele locatii pentru asemenea piete sa fie cartierele Steaua si Lipovei. Practic eu am propus zona Lipovei – Aradului, pentru ca acolo este o foarte mare aglomerare urbana, este si Dumbravita aproape, iar domnul primar a propus zona Steaua pentru ca sunt mai multi mici producatori care au gradini in apropiere, in Freidorf sau Fratelia”, a adaugat Sandu.
In perioada urmatoare autoritatile ar trebui sa identifice doua terenuri pentru infiintarea noilor piete. Pentru Piata Traian exista alte planuri.
„Am avut o discutie legata de Piata Traian, dar este apropiata de Piata Badea Cartan. Pentru a o transforma intr-un punct de interes, ne-am gandit sa amenajam acolo o piata pe un alt tipic. De exemplu, in prima sambata din fiecare luna sa fie o piata de branza, care sa devina renumita si sa vina producatori dintr-o zona mai larga, cu diverse sortimente de branza, in alta zi sa fie o piata de produse bio, ceva mai exclusivist poate, sa atragem populatia”, a dezvaluit consilierul.
Alesul i-a incurajat pe cei care isi vand marfa acolo sa se uneasca intr-o asociatie a producatorilor locali, astfel incat sa poata comunica eficient cu organele de control, pentru ca in piete sa nu aiba acces comerciantii, cei care nu sunt de fapt producatori, ci cumpara produse din Piata de Gros si le revand.
„Au fost astfel de cazuri, am solicitat interventia Politiei Locale. Certificatele de producator se dau de multe ori foarte usor si unii dintre cei care le poseda provin din judete foarte indepartate, sunt greu de verificat. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei ce ofera spre vanzare produse raman neschimbate: producatori locali de legume si fructe. Nu sunt acceptati sub nicio forma revanzatori sau cei care nu ofera suficiente garantii asupra provenientei produselor. Pentru a se evita denaturarea scopului acestei piete se vor intensifica si controalele. Timisorenii tin foarte mult ca aceasta piata sa fie a producatorilor, care ofera produse proaspete si de alta calitate”, a concluzionat Sandu pentru Tion.ro.

autoritatile timisorene adelina tirziu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0159 (s) | 33 queries | Mysql time :0.004879 (s)