News Flash:

Basescu: Avem sanse la Schengen in octombrie, daca raportul MCV din vara nu ne da inapoi

10 Iulie 2014
1024 Vizualizari | 0 Comentarii
basescu
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania are sanse sa primeasca o decizie favorabila pentru Schengen la Consiliul JAI din octombrie, cu conditia ca raportul MCV verbal din vara "sa nu ne dea inapoi", seful statului precizand, totodata, ca are retineri in privinta Parlamentului.
Traian Basescu a afirmat ca Romania se afla, din nou, intr-un moment de gratie in ceea ce priveste aderarea la Schengen, dupa ultimul Consiliu European a recomandat sa se analizeze situatia Romaniei si Bulgariei.
"Acest lucru se va intampla la JAI din octombrie, cand avem sanse sa se deschida accesul pentru noi si pentru Bulgaria, cu conditia ca raportul verbal pe justitie care se va face, deci nu va fi un raport scris, MCV din vara, care va fi un raport verbal de progres, sa nu ne dea inapoi", a declarat seful statului la Adevarul Live.
Presedintele a spus ca are "o retinere" cu privire la faptul ca Parlamentul "a colectat” deja 11 membri ai sai pentru care nu a aprobat ori arestarea ori investigarea ori pentru care nu s-au pus in aplicare hotarari judecatoresti definitive care ii aratau incompatibili, chestiune care s-a ridicat si la Consiliu.
"Aceasta problema mi s-a ridicat in ultimul Consiliu, cand am abordat problema (aderarii la Schengen - n.r.) si am obtinut o anexa la concluzii care prevede expres discutarea Schengen pentru Romania si Bulgaria (...) Mi s-a ridicat problema Parlamentului si am incercat sa explic colegilor, membri ai Consiliului European, ca ultimul MCV subliniaza buna functionare a institutiilor care tin de justitie si acolo sunt bune aprecieri pentru ANI, DNA, Inalta Curte (...) Singura zona care e criticata e Parlamentul", a declarat Basescu.
El a precizat ca le-a transmis liderilor europeni ca Parlamentul este o institutie politica asupra careia nimeni nu poate interveni direct.
Totodata, Basescu a spus ca "a mai fost un guvern" care a ridicat problema integarii romilor. "Am spus: «Oameni buni, minoritatea roma a fost eliberata de pe mosiile boierilor nostri in secolul XIX, am reusit sa-i integram atat cat am reusit, dar, daca vreti sa ne tineti la poarta Schengen pana se integreaza toata comunitatea, inseamna ca mai asteptam zeci de ani»", a relatat presedintele.
Presedintele Traian Basescu a declarat, la 26 iunie, ca va ridica, din nou, problema accesului Romaniei la Schengen, bazandu-se pe raportul MCV, dar a precizat ca legea adoptata in Parlament privind scoaterea din atributiunile ANI a conflictului de interese la nivelul administratiei locale nu ajuta.
Seful statului a precizat, la Aeroportul ”Henri Coanda”, inainte de plecarea la Consiliul European, ca la reuniune vor fi abordate teme cu impact direct pentru Romania, precum spatiul de securitate, libertate si justitie.
"Aici se va face o analiza asupra gestionarii Spatiului Schengen, care vizeaza, printre altele, capacitatea Uniunii de a face fata presiunii la frontiere legata de imigratie, politicile referitoare la azil, cooperarea politieneasca si judiciara, iar pe acest fond eu voi ridica din nou problema accesului Romaniei in Spatiul Schengen", a precizat Basescu.
Presedintele a explicat ca argumentele de sustinere a inceperii procesului de intrare in Schengen "deriva exact din raportul MCV care arata buna functionare a justitiei in ansamblu prin modul cum este apreciata activitatea DNA, ANI, ICCJ".
"In ceea ce ne priveste, consideram ca procesul trebuie sa inceapa - procesul de intrare a Romaniei in Spatiul Schengen - chiar daca in raportul MCV sunt si suficiente elemente care se constituie in zona de critica, dar in mod deosebit la adresa clasei politice, a Parlamentului", a afirmat Traian Basescu.
"Sigur, ultima lege votata in Parlament care scoate in afara controlului si atributiunilor ANI conflictul de interese la nivelul administratiilor locale nu e de natura sa ne ajute, dar oricum eu am obligatia sa ridic aceasta problema si sa sustin necesitatea inceperii procesului de aderare la Spatiul Schengen", a mai spus Traian Basescu.
Dupa Consiliu, Traian Basescu a declarat ca aderarea la Schengen urmeaza sa se discute in primul Consiliu JAI, revenindu-se astfel la decizia din 2012, mentionand ca a fost introdusa "o minuta" la concluziile Consiliului European, "pregatind intai cele doua motoare: pe doamna Merkel si pe presedintele Hollande".
"Am folosit oportunitatea, sigur, pregatind intai cele doua motoare: pe doamna Merkel si pe presedintele Hollande, pentru o minuta care se anexeaza concluziilor Consiliului European, in care se revine la decizia Consiliului European din 2012, cand am fost aproape sa obtinem intrarea in Schengen, dar au fost evenimentele din vara, de a se discuta in primul Consiliu JAI problema accesului in Spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei", a precizat presedintele Traian Basescu, vineri, la finalul Consiliului European.
El a aratat ca aceasta initiativa a fost preluata in minuta si este foarte importanta.
"Eu am spus ca, pana la sfarsitul mandatului, am acest obiectiv sa inceapa procesul de intrare in spatiul Schengen, fie ca-l vom incepe numai cu aeroporturile, dar procesul trebuie sa inceapa pentru ca, odata inceput, procesul trebuie sa se termine", a adaugat Basescu. Mediafax.ro

traian basescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1010 (s) | 23 queries | Mysql time :0.043882 (s)