News Flash:

Ce trebuie sa mananci daca ai dereglari hormonale

20 August 2018
1560 Vizualizari | 0 Comentarii
hormoni mare

Alimentatia incorecta, stilul de viata haotic, stresul, oboseala, poluarea sunt doar cateva din cauzele dezechilibrelor hormonaledin organism. Sistemul hormonal este destul de vulnerabil, de aceea este bine sa cunoastem simptomele dereglarilor hormonale si sa incercam sa le readucem la nivelul lor normal prin schimbarea alimentatiei si reducerea stresului.

Iata mai jos cateva recomandari de alimente potrivite pentru mai multe tipuri de dereglari hormonale:

1. Prea mult cortizol

De fiecare data cand suntem stresati si suparati, cortizolul, numit si hormonul stresului, incepe sa creasca si sa atraga dupa el diverse probleme in organism. Un nivel prea mare de cortizol creste presiunea sangelui, accentueaza starile de depresie, accelereaza procesul de imbatranire si, in general, afecteaza metabolismul.

Care sunt cele mai comune simptome ca ai probleme cu cortizolul?

- ai probleme in a pierde in greutate, in special in zona taliei;
- treci prin tot felul de stari de suparare si depresie;
- ai probleme cu somnul;
- ai un apetit sexual foarte scazut;
- poftesti la tot felul de alimente sarate sau dulci.

Pentru a regla nivelul de cortizol este recomandat sa consumi constant ciocolata neagra, peste, fructe de mare, nuci, seminte de in, citrice, ceai verde si multe legume verzi.

Semnele dereglarilor hormonale

2. Probleme cu tiroida

Mai mult de 10% dintre femei au probleme cu tiroida, mai ales dupa varsta de 40 de ani cand aceasta devine inactiva si secreta din ce in ce mai putini hormoni. Desi este un organ foarte mic, tiroida este foarte importanta in organism, ea fiind responsabila cu secretia de hormoni tiroidieni care mentin echilibrul in intregul organism.

Problemele cu tiroida pot duce la urmatoarele simptome:

- ingrasare nejustificata;
- scaderi in greutate bruste;
- apetit sexual scazut;
- oboseala;
- insomnii;
- anxietate, depresie, irascibilitate;
- infertilitate;
- dureri de cap.

Ce alimente sunt recomandate pentru o tiroida sanatoasa? 2-3 nuci braziliene pe zi te vor ajuta sa iti mentii tiroida intr-o buna stare de functionare. De asemenea, consuma ceapa, peste, fructe de mare, avocado, broccoli, conopida, fructe de padure, iaurt, smochine, prune uscate, seminte de susan, migdale, nuci, citrice. Evita alimentele care contin gluten.

3. Dereglari ale estrogenului

Estrogenul este responsabil cu caracteristicile feminine ale corpului. Insa, cand apar dezechilibre se instaleaza urmatoarele simptome:

- menstruatie neregulata;
- balonare;
- probleme de digestie;
- retentie de apa;
- menstruatii abundente;
- migrene;
- ingrasare nejustificata.

Ce alimente sunt recomandate? Legumele crucifere (broccoli, vaza, conopida) si, in general, alimente bogate in fibre. Daca nivelul de estrogen este foarte scazut, incearca sa consumi tofu, lapte de soia, fasole, linte, ulei de masline, telina, miere, masline si ceai verde.


4. Dereglari ale nivelului de testosteron

Testosteronul este principalul hormon masculin si este responsabil pentru un tonus muscular bun, cresterea masei musculare, ingrosarea vocii, aparitia pilozitatii pe corp si apetitul sexual. 

Cand apar dezechilibre in organism ale testosteronului apar urmatoarele simptome: 
- acnee;
- exces de par pe fata, piept si brate;
- par gras;
- subtierea firului de par;
- depresie si anxietate;
- scaderea libidoului.

Ce e recomandat sa mananci? Fasole verde, deoarece este bogata in zinc, ciuperci, dovleac, migdale, seminte de dovleac si seminte de susan, de asemenea, bogate in zinc. Zincul joaca un rol important pentru dezvoltarea sexuala. De asemenea, daca ai un nivel prea scazut de testosteron, consuma cat mai multe arahide, nuci, seminte de avocado, smochine, struguri, telina, banane, ulei de masline, masline, seminte de in si, in general, alimente bogate in magneziu, zinc si seleniu.

5. Probleme cu insulina 
Insulina regleaza cantitatea de glucoza din sange. Cand apare rezistenta la insulina, creste nivelul de glucoza din sange si se ajunge la diabet, o boala netratabila, care trebuie tinuta sub control toata viata.

Cand ai probleme cu producerea de insulina, atunci apar urmatoarele simptome:
- poftesti foarte tare la dulciuri;
- ai variatii mari ale glicemiei;
- ai o stare de neliniste si te enervezi usor;
- te ingrasi repede;
- ai probleme cu colesterolul;
- presiunea sangelui este marita.

Ce este recomandat sa mananci? Pentru micsorarea nivelului de glucoza din sange este recomandat sa consumi cat mai des muraturi, ghimbir, turmeric, scortisoara, fructe de padure, spanac si chimen negru. De asemenea, consuma cat mai des broccoli si ceapa verde.

In general, pentru dezechilibrele hormonale se recomanda evitarea alimentelor din faina alba, carbohidratii rafinati, zaharul alb si mezelurile. De asemenea, pentru un stil de viata cat mai sanatos, nu uita de sport.


ingrasare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005847 (s)