News Flash:

Ce e stratul alb care acopera pamantul din ghiveci? Cauze si remedii

2 Martie 2018
1335 Vizualizari | 0 Comentarii
mucegai

Crusta alba care apare la pe pamant suprafata ghiveciului poate avea mai multe cauze. Din oricare cauza ar proveni, trebuie sa actionati imediat pentru ca nu este doar inesteti, dar in unele cazuri este si foarte periculos.

Iata principalele cauze si cum trebuie sa actionati:
Ingrijirea florilor. Crusta alba se poate forma daca ati udat timp indelungat plantele cu apa de la robinet fara sa o fierbeti sau sa o lasati macar o zi intr-un vas descoperit. Daca observati acest lucru, inlocuiti pamantul de la suprafata pe o adancime de 5 cm cu unul proaspat si nu mai folositi decat apa din care s-au evaporat clorul sau alte substante dezinfectante.

O alta cauza a aparitiei depunerilor albe de la suprafata pamantului e legata de administrarea ingrasamintelor in exces sau pe un sol care nu a fost udat in prealabil. Fata de situatia anterioara aceasta este mai grava pentru ca depunerea calcarului are drept consecinta cresterea valorii pHului care duce la epuizarea elementelor nutritive din sol. Pentru o planta care ave nevoie de un sol acid situatia este grava. Interveniti imediat si schimbati pamantul din ghiveci pentru corectarea pHului.
Cea mai grava situatie este atunci cand stratul alb este pufos si are miros de mucegai, pentru ca pune in pericol atat planta cat si pe dumneavoastra.


Mucegaiul apare de cele mai multe ori atunci cand udati in exces planata.
De asemenea, daca ati folosit pamant cu un continut ridicat de compost, udarea din abundenta va incuraja aparitia mucegaiului si a ciupercilor. Substantele din compost favorizeaza inmultirea mucegaiului. Interveniti cat se poate de repede si radical. Scoateti planta din ghiveci si curatati bine radacinile, fara a le rani. Aruncati in totalitate pamantul infestat. Replantati intr-un ghiveci curat. Daca folositi acelasi ghiveci acesta trebuie bine curatat si dezinfectat pentru ca altfel sporii ramasi pe peretele vasului vor dezvolta un nou mucegai. Splati cu apa si detergent si frecati bine cu peria. Puteti amesteca si putin otet in compozitia cu care spalati. Clatiti foarte bine ghiveciul. 

Dupa ce ati remediat situatia important e sa nu mai repetati greselile. Prin urmare, udati doar atat cat este nevoie si aveti grija ca aerul sa circule bine atat printre plante cat si in sol. Folositi pentru asta betisorul de plantare cu care faceti gauri in pamant dar cu grija sa nu raniti radacinile.

Citeste si Ponturi ca sa faci orhideea sa stea inflorita cat mai mult timp

Mentineti curat pamantul din ghiveci si indepartati toate frunzele si florile uscate care cad. In contact cu pamantul si apa ele se descompun si favorizeaza aparitia mucegaiului.


crusta alba ghiveciului dezinfectante
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004781 (s)