News Flash:

Ce ai putea pati daca nu iti cureti si limba

21 August 2018
1115 Vizualizari | 0 Comentarii
corp dimineata limba 600x315

Toti stim cat de importanta este perierea dintilor, folosirea atei dentare sau a apei de gura, insa putini sunt constienti cat de mult conteaza curatarea limbii. Acest obicei este unul la fel de important ca spalatul pe dinti si ar trebui facut impreuna cu acesta.

Limba este acoperita de papile gustative care arata ca niste mici movile, iar in santurile dintre ele se aduna bacterii, celule moarte ale pielii si resturi de mancare.

In plus, pe timpul noptii, o parte din toxinele din organism, rezultate in urma activitatii sistemului digestiv, se aduna pe suprafata limbii. Peste toate acestea se asaza mereu un strat de mucus, rezultat din munca necontenita a mucoasei bucale, explica pentru Ziare.com dr. Manuela Lupascu, din partea LLL Dental.

Asa cum bacteriile de pe dantura formeaza placa si, in cele din urma, tartrul, daca nu sunt indepartate riguros prin periere, la fel si impuritatile de la nivelul limbii "construiesc" un strat nociv atunci cand curatarea limbii este neglijata, cu urmarile nedorite:

- Aparitia halenei - mirosul neplacut al gurii, care va persista in ciuda igienizarii temeinice a danturii;

- Riscul de a contamina dantura curatata;


- Riscul de a contamina restul organismului prin inghitirea acestui amestec de bacterii si mucus odata cu alimentele;

- Riscul de a atenua simtul gustului, din cauza afectarii activitatii papilelor gustative.

Obicei vechi de 5.000 de ani

Inteleptul rege Solomon spunea "Puterea vietii si cea a mortii sunt in limba". Bineinteles, e posibil sa se fi referit la "limba" ca organ de pronuntare a cuvintelor, insa nu poate fi negata importanta curatarii limbii, dat fiind ca este un obicei vechi de aproximativ 5.000 de ani, parte a filosofiei Ayurveda.

Mai ales ca este o operatiune atat de usor de facut si are beneficii imense pentru sanatate.
Limba se periaza sau razuieste usor dinspre radacina inspre varf, cu atentie pentru a nu-i vatama suprafata si a nu inghiti reziduurile adunate astfel.

Curatarea limbii ar trebui facuta, ca si spalatul pe dinti, de cel putin doua ori pe zi: dimineata si seara.

Sesiunea de dimineata este importanta pentru indepartarea toxinelor acumulate la nivelul limbii peste noapte, iar cea de seara este menita sa indeparteze bacteriile si resturile de mancare depuse peste zi.

Aceasta igienizare se face odata cu periajul dintilor si gingiilor si poate fi realizata ori cu periuta de dinti umezita, ori cu instrumente speciale pentru curatat limba.

Ca fapt amuzant, din "batrani" se spune ca limba trebuie curatata cu o lingura de argint, pentru ca asa se elimina orice semn de boala. In vremuri trecute, lingura era instrumentul traditional de curatare a limbii.

In supermarketuri si farmacii se gasesc, insa, in prezent, instrumente speciale realizate din diverse tipuri de plastic si silicon.

In general, aceasta procedura se face dupa periajul dintilor, pentru a completa igienizarea cavitatii bucale, sesiune care se va incheia cu cateva clatiri viguroase ale gurii.

Daca apare reflexul de voma, inseamna ca s-a mers prea departe, spre radacina limbii, cu instrumentul respectiv sau s-a apasat prea tare pe radacina limbii. In acest caz, relaxati limba si expirati cu putere pe gura sau luati o pauza pana la disparitia senzatiei neplacute de greata, apoi reluati.

Dr. Manuela Lupascu, medic stomatolog specialist in stomatologie generala
LLL Dental

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005834 (s)