News Flash:

Cand incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cei doi stalpi ai bisericii crestine

4 Iunie 2018
997 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfintii Petru si Pavel

Biserica Ortodoxa ii cinsteste in mod special pe Apostolii Petru si Pavel, randuind o perioada de post speciala, care incepe luni, 4 iunie, imediat dupa Duminica Tuturor Sfintilor, pana la data lor de praznuire, 29 iunie.
Postul Sfintilor Apostoli sau Postul Simpetrului, cum este cunoscut in popor, preceda sarbatoarea comuna a celor doi sfinti, din 29 iunie. Postul Sfintilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an, iar durata sa este in functie de duminica tuturor sfintilor. In vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, Postul Simpetrului are o durata variabila, in functie de data variabila a Pastilor. Postul incepe lunea, dupa Duminica Tuturor Sfintilor si tine pana in ziua de 29 iunie. De regula, cuvantul sec, din sintagma "lasatul secului", este inteles ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. Insa, la Sfintii Parinti, accentul nu cade numai pe mancare. Secul pe care il cere postul ortodox este seclum (saeculum), adica lumea impatimita.

Sfantul Luca imparte cartea Faptele Apostolilor in functie de personalitatile si de contributia marilor Apostoli Petru si Pavel, cei doi stalpi ai Bisericii Crestine care au propovaduit, prin lucrarea lor misionara, invatatura lui Hristos in lume.
Biserica Ortodoxa ii cinsteste in mod special pe cei doi apostoli, randuind o perioada de post speciala, care incepe imediat dupa Duminica Tuturor Sfintilor pana la data lor de praznuire.

Sfantul Apostol Petru a propovaduit Evanghelia in Ierusalim, in Iudeea si in Antiohia, unde membrii Bisericii s-au numit pentru prima data crestini. Apoi in Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mica, Bitinia. Conform traditiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format Biserica de acolo. Sfantul Apostol Petru a sfarsit muceniceste in capitala Imperiului Roman, fiind rastignit cu capul in jos in timpul lui Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost rastignit Sfantul Petru se afla astazi Bazilica San Pietro din Vatican.

Sfantul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru, care a facut parte din cei care au petrecut alaturi de Mantuitorul, s-a adaugat cetei apostolilor in chip minunat dupa Inaltarea Domnului la cer si Pogorarea Duhului Sfant. Pe drumul Damascului este chemat la noua slujire al lui Hristos.


biserica ortodoxa apostolii petru pavel
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1193 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007908 (s)