News Flash:

Calcule parlamentare inainte de motiunea de cenzura

30 Mai 2018
846 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament5

Motiunea de cenzura anuntata de Opozitie are sanse minime de izbanda, cel putin matematic, in conditiile in care liderii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, si-au securizat majoritatea de care dispun in Parlament.
Trecerea a cinci deputati PSD in formatiunea lui Victor Ponta, Pro Romania, a dus la pierderea majoritatii parlamentare de catre PSD si ALDE in Camera Deputatilor. Migratia catre Pro Romania a dat o speranta Opozitiei, care anuntase depunerea unei motiuni de cenzura pentru a demite Executivul condus de Viorica Dancila. Social-democratii si ALDE mai aveau doar 164 de deputati, in conditiile in care, pentru a avea majoritatea in Camera Deputatilor, aveau nevoie de 165 de voturi.

Trecerea lui Valeriu Steriu de la PMP la social-democrati a refacut, insa, majoritatea parlamentara si in Camera Deputatilor a PSD si ALDE. Astfel, cele doua partide au, in prezent, 165 de deputati, adica exact 50% +1. Lor li s-ar putea adauga, in cazul unei motiuni de cenzura, cei 17 deputati care apartin minoritatilor nationale, dar si cei 21 de deputati UDMR, astfel incat numarul de voturi impotriva s-ar putea ridica la peste 200, din totalul de 329.

La Senat, PSD si ALDE dispun in continuare de o majoritate confortabila. Dupa trecerea celor doi senatori PMP la PSD, din totalul de 136 de senatori, 79 apartin PSD-ALDE. Lor li s-ar putea adauga si cei noua senatori UDMR.
PNL are 29 de senatori, inclusiv Daniel Zamfir, USR-13, iar PMP mai are doar sase senatori.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a comentat migratia alesilor PMP si inscrierea acestora in PSD, precizand ca actiunea l-a lasat “cu un gust amar”.

“Parca este un mercato. A crescut febra. Am ramas cu un gust amar sa vad ca parlamentari ai lui Basescu, parca fac tot ce pot sa salveze Guvernul Dragnea-Dancila, dar nu ne descurajeaza si noi vom continua. Evident, am inceput inca de saptamana trecuta discutii formale si informale. Aceste discutii vor continua si in aceasta saptamana. De asemenea, am mandatat nu numai echipa de negociere, dar fiecare parlamentar al PNL sa poarte discutii cu parlamentari care se afla in majoritatea guvernamentala cu obiectivul de a-i determina sa voteze motiunea de cenzura. Avem intalniri si in cursul acestei saptamani si aceste intalniri vor continua”, a afirmat marti Orban, la Parlament.

Cu toate acestea, anuntul referitor la momentul depunerii motiunii de cenzura a venit din partea presedintelui USR, Dan Barna, care a spus ca este foarte probabil ca aceasta sa fie depusa la jumatatea lunii iunie.

“Motiunea de cenzura probabil o vom depune impreuna cu celalalt partid de opozitie undeva la mijlocul lunii iunie. Avem discutii in aceasta directie. Va cuprinde in mare parte elemente legate de economie si de componenta de justitie, cele doua domenii care au fost semnificativ aflate sub asediu in ultimele luni. Lucram impreuna cu colegii de la PNL la acest text, avem deja de cateva saptamani discutii cu ei pe motiunea de cenzura. In momentul in care vom avea o forma mai avansata, va fi prezentata”, a declarat marti Dan Barna, la Parlament.

Potrivit procedurii parlamentare, o motiune de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptata, o motiune de cenzura are nevoie de votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Numarul total de parlamentari, in prezent, este de 465. Pentru a trece o motiune de cenzura este nevoie de 233 de voturi, iar PNL, USR si PMP au, la ora actuala, doar 182 de voturi.


trecerea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006650 (s)