News Flash:

Bolile care pot fi provocate de tatuaje

29 Iulie 2018
2305 Vizualizari | 0 Comentarii
tatuaje

Tatuajele sunt mai populare ca niciodata in zilele noastre. Conform unui sondaj realizat in SUA , in 2015, aproximativ 3 din 10 oameni au cel putin un tatuaj. Un tatuaj este un desen permanent care se realizeaza prin injectarea unor pigmenti in derm. Artistul utilizeaza o ustensila cu unul sau mai multe ace care perforeaza, in mod repetat, pielea. Cu fiecare punctie, specialistul introduce cu ajutorul acelor, subcutanat, picaturi mici de cerneala. Inainte de a va face un tatuaj permanent, ganditi-va insa foarte bine, deoarece multe persoane ajung sa regrete acest proces.

„In primul rand, asigurati-va ca salonul la care apelati este unul curat si bine intretinut, iar  tatuatorii  sunt artisti cu experienta  si respecta toate regulile de igiena.  Asigurati-va ca artistul tatuator isi spala mainile , poarta o pereche noua de manusi de protectie pentru fiecare client si  indeparteaza acul si tuburile din pachetele sigilate inainte de inceperea procedurii.  Puteti contacta infectii grave din practicile neigienice si echipamentele care nu sunt sterile, de la cerneala contaminata cu bacterii sau mucegai, dar si de la apa nesterila care se foloseste la diluarea pigmentilor. Nu exista nici o cale sigura de a afla daca cerneala folosita este sigura. Aceasta poate fi contaminata chiar daca recipientul este sigilat sau eticheta spune ca produsul este steril.  Daca doriti ca tatuajul sa fie vizibil sau ascuns sub imbracaminte. alegeti cu atentie locul unde va fi localizat pe piele.  De asemenea, trebuie sa fiti constienti de faptul ca o crestere in greutate - inclusiv acumularea de kilograme in timpul sarcinii – poate distorsiona tatuajul sau ii poate afecta aspectul’’, precizeaza dermatologul Proca Ancuta pentru Gandul.

Cat de adevarat e ca un tatuaj poate fi sters

Dupa tatuare pot aparea diverse complicatii.

Infectii. „In cazul unei infectii, s-ar putea sa observati o eruptie  in zona tatuajului , vezicule sau pustule, sa faceti febra, sa aveti frisoane.  Daca echipamentul folosit pentru a crea tatuajul este contaminat cu sange infectat, puteti contracta infectii cu diversi agenti patogeni,  precum virusul HIV, virusul  hepatitic  B si  C , virusul HPV , herpes, molluscum contagiosum , sifilis ,  tetanos, tuberculoza si infectia cu stafilococ aureus meticilino-rezistenc, care poate duce la endocardita bacteriana in decurs de o saptamana de la efectuarea tatuajului”, spune specialistul.

Reactii alergice. „O eruptie cutanata poate sugera, de asemenea,  o reactie alergica la pigmenti. Pigmentii din tatuaje pot provoca reactii alergice cutanate. Acest lucru poate sa apara chiar si dupa cativa ani de la realizarea  tatuajului. Si pentru ca sunt  permanente, aceste alergii pot persista in timp si pot fi rezistente la tratament’’, adauga dermatologul Proca Ancuta.

Debutul unei afectiuni dermatologice. „In cazul in care aveti predispozitia de a dezvolta o dermatoza precum psoriazisul, sarcoidoza , vitiligo, lichen plan,  sau suferiti deja de o boala de piele , poate aparea fenomenul Koebner, care consta in aparitia unor leziuni la nivelul zonei tatuate , dar si pe intreg tegumentul’’, subliniaza dermatologul.

Reactia corpului la pigment.  „Dupa realizarea unui tatuaj puteti dezvolta granuloame, noduli mici care se pot forma in jurul compusilor, pe care corpul ii percepe ca fiind straini.

Daca aveti predispozitia de a dezvolta cicatrici keloide  sau hipertrofice, puteti avea acelasi tip de reactie si la nivelul tatuajului’’, afirma Proca Ancuta.

Probleme in cazul unei investigatii RMN. „Daca vreodata veti avea nevoie de o investigatie RMN trebuie sa stiti ca, in cazuri rare, in timpul examinarilor, exista posibilitatea ca  in zonele tatuate sa  apara arsuri si edem. Uneori, pigmentii din tatuaj pot interfera cu calitatea imaginii.

In cazul in care va ganditi ca puteti indeparta cu usurinta un tatuaj ,trebuie sa stiti ca majoritatea procedurilor de indepartare sunt destul de costisitoare, dureaza  o anumita perioada de timp ( sedinte repetate ) si pot lasa cicatrici permanente’’, mai spune dermatologul Proca Ancuta.


tatuajele tatuare proca ancuta dermatologice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1354 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005057 (s)