News Flash:

Analist: Preturile marfurilor ar putea creste in 2017

27 Ianuarie 2017
910 Vizualizari | 0 Comentarii
economie
Preturile marfurilor ar putea creste in 2017, dupa cinci ani de scaderi, din mai multe motive, printre care reducerea productiei de petrol convenita de OPEC in noiembrie, apreciaza Ole Hansen, director strategie marfuri la banca de investitii Saxo Bank.
Raman unele incertitudini, printre care noile politici ale administratiei SUA, directia dolarului, dobanda Fed si ritmul cresterii economice din China, spune Hansen. Indicele Bloomberg Commodity a crescut cu 13% anul trecut, iar factorii ce au sustinut asta sunt inca prezenti in sectorul energetic, la metalele pretioase si in domeniul marfurilor agricole, acolo unde a existat presiune ani buni.
Hansen crede ca sectorul energetic va evolua lent spre niveluri mai mari de pret. „La metalele pretioase, am putea asista la o revenire similara anului trecut, dar asta depinde de dolarul american. Multi analisti cred ca dolarul va creste, altii, bazandu-se pe declaratiile recente ale presedintelui Trump, cred ca va scadea. Un dolar slab e bun pentru marfuri”, spune analistul.
China va continua sa alimenteze cererea de marfuri, dar nu la fel de puternic ca in trecut. Va fi un nou tip de cerere, bazata mai mult pe dezvoltarea consumului, nu pe marfuri pentru industria grea. „Nu cred ca vom avea o incetinire dramatica a cresterii economice chineze, dar datoria poate ajunge intr-o bula, ceea ce e ingrijorator. Preturile din China cresc – din cauza monedei locale care trebuie sa ramana competitiva pe plan international. Dar va fi nevoie de energie in China pentru a sustine dezvoltarea clasei mijlocii, reflectata in cererea tot mai mare de automobile. Vedem cu ochi buni cresterea din China, dar trebuie sa vedem si in ce ape se vor scalda noile relatii sino-americane”, spune Hansen.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005733 (s)