News Flash:

Alcoolul ucide o persoana la fiecare 10 secunde pe plan mondial

13 Mai 2014
1328 Vizualizari | 0 Comentarii
Alcoolul ucide in fiecare an 3,3 milioane de persoane pe plan mondial, mai mult decat SIDA, tuberculoza si actele de violenta la un loc, a anuntat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care se teme de o agravare a situatiei.
Consumul de alcool are efecte negative asupra a peste 200 de maladii, potrivit unui raport al OMS ce a fost publicat luni.
5,9% din totalul deceselor din lume (7,6% la barbati si 4% la femei) - cauzate de boli infectioase, accidente de circulatie, omucideri, maladii cardiovasculare, diabet - sunt asociate cu consumul de alcool, in fiecare an.
"Acest lucru inseamna 1 deces la fiecare 10 secunde", a declarat medicul Shekhar Saxena, director al departamentului de Sanatate mintala si abuz de substante psihotrope din cadrul OMS, intr-o conferinta de presa.
In 2012, folosirea nociva a alcoolului a ucis 3,3 milioane de persoane in lune, in comparatie cu 2,5 milioane de decese in 2005, dar OMS a precizat ca cele doua cifre nu sunt in realitate comparabile, intrucat metodologia de calcul a variat, la fel ca populatia mondiala si repartitia cauzelor mortalitatii.
Totusi, OMS deplange lipsa de actiune a autoritatilor in aceasta perioada, in special in domeniul preventiei.
Situatia ar trebui sa se inrautateasca, pe masura ce tarile cu populatii mari vor beneficia de o crestere a nivelului de viata.
Desi tarile bogate (Statele Unite si Europa Occidentala) raman cei mai mari consumatori de alcool, consumul de alcool a crescut mai ales, in ultimii ani, in India si in China, in timp ce acesta a ramas stabil in tarile din cele doua Americi, Europa si Africa.
Potrivit estimarilor OMS, consumul anual de alcool din China va creste pana in 2025 la 1,5 litri de persoana.
Conform acestui raport, in 2010, cei mai mari consumatori de alcool au fost Rusia, tarile din Europa de Est, Portugalia, urmate de majoritatea tarilor din UE, Canada, Australia si Africa de Sud. In 2012, consumul mondial era de 6,2 litri de alcool pe persoana (in varsta de peste 15 ani).
Dar, daca se tine cont de faptul ca jumatatea din populatia mondiala nu a consumat alcool in ultimele 12 luni, acest lucru inseamna ca, in randul bautorilor de alcool, consumul a ajuns la "17 litri de alcool pur, echivalentul a 45 de sticle de whisky sau 150 de sticle de vin sau peste 1.000 de halbe de bere", a spus Shekhar Saxena.
Un sfert din consumul de alcool scapa controlului autoritatilor, dar acest procent este mult mai ridicat in tarile in care consumul de alcool este interzis sau rau vazut in societate, ca in tarile din estul Mariii Mediterane sau in tarile din Asia de Sud-Est. Or, alcoolul produs ilegal prezinta numeroase pericole pentru sanatate din cauza toxicitatii sale, potrivit expertilor.
Jumatate din consumul oficial de alcool din lume se realizeaza sub forma bauturilor spirtoase. Pe locurile urmatoare se afla berea (34,8%) si vinul (8%).
Potrivit OMS, 48% din populatia mondiala nu a baut niciodata alcool, iar abstinenta este mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor.
De altfel, 11,7% dintre persoanele intre 15 si 19 ani consuma alcool in cantitati exagerate, episodic, comparativ cu 7,5% din restul populatiei.
OMS s-a declarat deosebit de ingrijorata in legatura cu cresterea, in special in tarile bogate, a acestor "binge drinking" (consum excesiv de alcool) pe care expertii le definesc ca pe o ingerare a cel putin 4 shot-uri de vodca intr-o perioada foarte scurta de timp.
In pofida acestor ingrijorari, OMS refuza sa faca recomandari despre limita acceptabila in privinta consumului de alcool. Totul depinde de modul in care acesta este consumat, dar si de starea de sanatate a fiecarui consumator.
Shekhar Saxena spune ca un consum moderat de alcool poate fi benefic pe plan cardiovascular la anumite persoane, insa daunele provocate de alcool starii de sanatate, de o maniera generala, sunt mult mai mari. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006635 (s)