News Flash:

Adrian Nastase: Cine face numirile de sefi ai procurorilor

5 Ianuarie 2017
1113 Vizualizari | 0 Comentarii
adrian na
Fostul premier Adrian Nastase, intr-un articol publicat pe blogul personal „CSM este un fel de Mafie a Justitiei”, arata ca numirile de sefi ai procurorilor din Romania sunt facute de Monica Macovei „indiferent de locul in care se afla”.

„Declar imediat, aceste cuvinte nu le-am rostit eu. Nu vreau sa fiu declarat de Inspectia judiciara a CSM dusman al justitiei. Nu. Aceste cuvinte ii apartin fostului procuror comunist Monica Macovei, prietena a justitiei. Desi, in 2012, ea era speriata ca procedura stabilita (propunere ministru al justitiei+aviz CSM+numire presedinte) ar putea fi modificata de Cazanciuc, acum ea propune eliminarea din acest lant de decizie a CSM. In felul acesta, sefii procurorilor ar fi numiti doar de catre executiv, ceea ce insa nu ar mai justifica mentinerea procurorilor in zona magistratilor. E adevarat, pe vremea comunistilor, procurorii nu erau magistrati. Banuiesc ca CSM nu va reactiona. Iata cateva mentiuni si citate notabile:

Monica Macovei, in 2012: „Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a declarat pentru Gandul ca orice schimbare a procedurii de numire a procurorului general si a sefului DNA ar incalca una din conditionalitatile Mecanismul de Cooperare si Verificare. Macovei a precizat ca actuala procedura, in care Ministerul Justitiei propune, CSM avizeaza si presedintele semneaza decretele de numire ale sefului DNA si a procurorului general, a fost agreata de Comisia Europeana in 2005.

Pe 17 septembrie, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a demarat procedurile pentru nominalizarea unor noi sefi la DNA si la Parchetul General. La sedinta de marti, 18 septembrie, CSM a emis un punct de vedere in care spune ca Ministerul Justitiei ar trebui exclus din procedura de numire. Ministrul Pivniceru a declarat ca va continua pe procedura din 2005. (22.09.2012)”

Intr-o emisiune de acum cateva zile, de la B1Tv, ” Monica Macovei a fost la fel de vehementa si fata de propunerea ca numirile Procurorului general al Romaniei, al sefului DNA si al sefului DIICOT sa fie facute de catre CSM, europarlamentarul opinind ca aceste propuneri trebuie sa fie facute in continuare de Ministrul Justitiei (adica de doamna Pruna). De altfel, chiar Monica Macovei a luat aceasta prerogativa din mina CSM in 2005, cind ea insasi a fost Ministrul Justitiei!”

Tot Monica Macovei, prietena justitiei si a CSM, in aceeasi emisiune: „Nu este normal ca un grup de 19 oameni care voteaza colectiv si secret si au raspundere colectiva, care inseamna zero raspundere, sa faca aceste propuneri. Nu conteaza cum sint acesti membri ai CSM – sint cum i-au ales colegii lor, ca si asta trebuie sa ne spuna ceva… N-are ce cauta CSM in aceste numiri. CSM se ocupa de independenta Justitiei si de disciplinarea judecatorilor, adica de aplicarea de sanctiuni disciplinare. Aici isi face treaba foarte prost. Cum sa-i mai dai puteri in plus CSM-ului? Intii sa-si regleze problemele. Serios! De cind avem noi CSM, din 2005, de 2-3 ori a actionat OK, in rest…” Sa stiti ca in toata Europa Centrala si de Est, in CSM este un fel de Mafie a Justitiei si ei acopera tot ce de intimpla rau in sistem…CSM este un fel de Mafie a justitiei.”

Ca sa evitam toate aceste controverse, nu s-ar putea spune clar, in lege, ca numirile de sefi ai procurorilor din Romania sunt facute, perpetuu (aici dar si acolo) de Monica Macovei, indiferent de locul in care se afla? Eventual cu avizul …”

monica macovei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005465 (s)