News Flash:

Comisia juridica a respins extinderea gratierii si la abuzul in serviciu

4 Mai 2017
838 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament5
Membrii Comisiei juridice a Senatului au respins, joi, doua amendamente care prevedea gratierea persoanelor condamnate pentru abuz in serviciu si pentru conflict de interese.
Senatorul PMP Traian Basescu a pledat, in timpul sedintei, pentru gratierea persoanelor condamnate pentru abuz in serviciu, apreciind ca problema a fost interpretata abuziv de procurori.
"La noi problema abuzului in serviciu a fost interpretata abuziv. Ma uit la raportul ultim al doamnei sefe a DNA care spunea ca sunt 2150 de dosare in lucru, in afara de ceea ce este trimis in instanta, legate de abuz in serviciu. In acelasi timp ma uit si in Europa. Nu cred ca in toate statele membre gasim 50-100 de dosare. Noi avem 2150 in lucru. Este evident ca avem - si a demonstrat si CCR - ca avem o aplicare defectuoasa. (...) Eu sustin sa gratiem abuzul in serviciu, care a devenit un instrument de punere sub control a institutiilor politice. Institutiile politice trebuie sa lucreze pentru tara si nu sa stea sub controlul procurorilor", a declarat Traian Basescu.
„Consider ca abuzul in serviciu este un instrument de tinere sub control a clasei politice si cred ca trebuia sa intre pe lista de gratiere. Din pacate au fost prea putine voturi pentru ca acest amendament sa treaca, dar voi persevera, pentru ca noi avem o definitie gresita a abuzului in serviciu, care face ca orice om politic sa fie in riscul de a fi pus sub acuzare, ceea ce nu este in regula. Romania are nevoie de o clasa politica nepresata de institutiile de forta”, a spus Basescu.

Traian Băsescu a dat ca exemplu recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora abuzul în serviciu trebuie "interpretat în sens îngust şi aplicat cu un prag înalt".

Supus la vot, amendamentul a fost respins, în favoarea votând doar cinci senatori, de la PSD şi ALDE.

De asemenea, Comisia juridică a respins şi amendamentul care prevedea graţierea persoanelor condamnate pentru conflict de interese, în favoare votând doar trei senatori. 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 32 queries | Mysql time :0.012071 (s)