News Flash:

Colterm ia in calcul restrictionarea apei calde pe timpul noptii din cauza problemelor financiare

17 Ianuarie 2022
357 Vizualizari | 0 Comentarii
calorifer

Temperaturile scazute din ultimele zile au dus „la un consum sporit de combustibil” si la cresterea costurilor zilnice pentru plata gazului si a carbunelui utilizat, spun reprezentantii Colterm. In perioada urmatoare, temperatura de producere a agentul termic ar putea scadea cu cateva grade si se ia in calcul si „posibilitatea restrictionarii apei calde pe timpul noptii”.
 
„Ca urmare a intrarii in insolventa, in ultimele doua luni si jumatate, Colterm a reusit sa isi onoreze in cvasi totalitate obligatiile fata de furnizori si salariati, multumita in primul rand abonatilor sai, persoane fizice, agenti economici si institutii publice, care au inteles sa isi onoreze facturile la termen si sa contribuie astfel la continuarea activitatii Societatii, dar si gratie interventiei financiare a Guvernului Romaniei, care a alocat 53,8 milioane de lei in decembrie anul trecut si, de asemenea, subventiei de circa 23 de milioane de lei de la Primaria Municipiului Timisoara”, transmit reprezentantii Colterm.

Vineri, 14 ianuarie, Primaria Timisoara a virat in conturile companiei 12,5 milioane de lei, suma necesara achizitionarii de gaz si carbune pentru producerea caldurii si a apei calde.

„Compania COLTERM a consumat 90,1 milioane de lei pentru procurarea gazului si carbunelui, pe care le-a folosit in perioada noiembrie-decembrie 2021, pentru producerea caldurii si a apei calde. Precizam, de asemenea, faptul ca noile tarife majorate pentru populatie, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie, se incaseaza abia din luna martie, deoarece citirea contoarelor se face la inceputul lunii februarie si facturile catre populatie se emit dupa data de 15 februarie. Actualul sistem de subventionare nu poate sa continue pe perioada nedefinita, pentru ca nevoile zilnice ale companiei de termoficare depasesc incasarile municipalitatii. Lipsa unor parghii legale care sa permita accesarea unor ajutoare financiare pentru producerea agentului termic, pot conduce la aparitia unor blocaje financiare la inclusiv la nivel de municipalitate”, se mai arata in comunicatul de presa.

Reprezentantii Colterm spun ca dinamica preturilor la gaze, dificultatile in aprovizionarea cu carbune si multiplele impiedica functionarea optima a societatii de termoficare.

„Luam in calcul si posibilitatea restrictionarii apei calde pe timpul noptii”
„In plus, temperaturile scazute din ultimele zile au dus la un consum sporit de combustibil pentru producerea energiei termice si a apei calde de consum, fapt care a crescut semnificativ costurile zilnice pentru plata gazului si a carbunelui utilizat. In aceste conditii, in perioada urmatoare, anticipam aparitia unor situatii in care temperatura de producere a agentul termic sa scada cu cateva grade, pentru a limita factura la gaz. In cazuri punctuale, unii consumatori pot simti aceasta scadere, mai ales in imobilele in care nu s-au efectuat lucrari de reparatii ale instalatiilor interioare sau de reabilitare termica a cladirilor”, mai spune aceeasi sursa.

Colterm face un apel catre reprezentantii Timisoarei in Parlamentul/Guvernul Romaniei, in vederea oferirii de sprijin de la bugetul national pentru continuarea activitatii de furnizare a energiei termice in conditii optime.

„Nu in ultimul rand, dorim sa le multumim inca o data abonatilor nostri pentru intelegere si ii asiguram ca depunem toate diligentele pentru ca situatia sa se amelioreze, insa, in contextul actual, luam in calcul si posibilitatea restrictionarii apei calde pe timpul noptii”, conchid cei de la Colterm.

Luni, 17 ianuarie, a fost convoaca de indata o sedinta a Consiliului Local Timisoara pentru „aprobarea acoperirii diferentei reprezentand pierderile tehnologice induse aferente anului 2020, din prestarea serviciului public de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat, catre populatie”.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005443 (s)