News Flash:

CODUL GALBEN de inundatii poate fi extins sambata dimineata

30 Mai 2014
1027 Vizualizari | 0 Comentarii
Codul galben de ploi, vijelii si grindina va fi restrans, sambata dimineata, pentru zone din vestul tarii, dar mentinut pana sambata seara pentru cele din est, iar codul galben de inundatii, valabil in prezent pentru 26 de judete, poate fi extins sambata dimineata, pentru afluenti ai Oltului.
Datele au fost furnizate de catre reprezentantii Adnimistratiei Nationale de Meteorologie (ANM) si cei ai Institutului National de Hidrologie la comandamentul pentru inundatii reunit, vineri, la Guvern.
Potrivit ANM, zonele cu precipitatii mai importante in urmatoarele ore sunt cele din Muntenia, Dobrogea, Moldova si centrul Transilvaniei, urmand ca, sambata dimineata, codul galben sa fie restrans pentru vestul tarii, dar mentinut pana sambata seara in est.
Specialistii ANM estimeaza insa ca nu se poate ajunge la o situatie similara celei din Galati in 2010, cand precipitatiile au insumat peste 100 litri/metru patrat, deoarece cantitatile de apa care vor cadea pana sambata seara nu vor totaliza 100 litri/metru patrat.
In ceea ce priveste Institutul National de Hidrologie (INH), reprezentantii acestuia estimeaza o extindere a codului galben de inundatii vineri sau, cel mai probabil, sambata dimineata.
"In aceasta dimineata suntem pe cod galben pe majoritatea cursurilor de apa din 26 judete si cod portocaliu in 11 judete. In functie de evolutia precipitatiilor, anticipam o extindere, nu o reducere, a codului galben si exista posibilitatea si a unor intensificari in sensul de cod portocaliu. Zonele cele mai vizate ca extindere ca cod galben este Oltul mijlociu cu afluentii Oltetul si Argesul superior, iar pentru zonele unde ne-am astepta la intensificari sunt Olt, Teleorman, Vedea si pe cursurile de apa din Moldova", a transmis conducerea INH.
Debitul Dunarii este de 10.300 metri cubi/secunda la intrarea in tara, fata de o medie multianuala a lunii mai de 7.250 mc/secunda, cu tendinta de scadere pana luni, cand Dunarea va creste insa din nou, la peste 11.000 mc/secunda.
"In orice caz, insa, nu va fi un debit care sa depaseasca sub nicio forma ceea ce am avut pana acum o saptamana", a afirmat conducerea INH.
Bucurestiul si aproape toate judetele tarii vor fi, de vineri dimineata pana sambata noapte, sub avertizare cod galben de ploi, vijelii si grindina, cantitatile de apa putand ajunge in unele zone pana la 60 de litri pe metru patrat.
In zonele avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25-30 de litri pe metru patrat si izolat 50-60 de litri pe metru patrat.
Avertizarea a fost emisa pentru Bucuresti si aproape toate judetele tarii, cu exceptia zonei de vest si nord-vest, respectiv Timis, Arad, Bihor, Salaj, Satu Mare si sud-vestul Maramuresului.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0894 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026060 (s)