News Flash:

Viitura de pe Dunare, pe raza judetului Tulcea

29 Mai 2014
1318 Vizualizari | 0 Comentarii
Viitura de pe Dunare a ajuns pe raza judetului Tulcea, iar autoritatile continua sa intervina pe cei peste 1.000 de kilometri de linii de aparare si diguri de pe raza judetului. Pana in prezent, 200 de hectare de teren arabil si circa 40 de anexe gospodaresti din Maliuc si IC Bratianu au fost inundate.
Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Gospodarire a Apelor Tulcea, debitul Dunarii joi la Isaccea a fost de 14.130 de metri cubi pe secunda, in comparatie cu cel de la Tulcea care in acelasi moment era de 6.340 de metri cubi pe secunda.
'Deocamdata, nu sunt situatii deosebite in judet. Fiind anuntati din timp, am putut lua toate masurile necesare pentru interventii, astfel ca autoritatile locale au materiale si combustibil pentru lucrari. Au mai aparut cateva infiltratii in digul Macin-Smardan, s-a lucrat deja la Ilganii de Jos si continua interventiile pe raza comunei Ceatalchioi', a declarat joi, in conferinta de presa, prefectul judetului Tulcea, Lucian Simion, care este in acelasi timp si presedintele Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU).
Situatia din comuna Ceatalchioi este una dintre cele mai dificile pentru autoritatile judetene, in conditiile in care inca de acum cel putin sase ani s-a demarat procedura de achizitie pentru apararea localitatii Patlageanca, digul, in lungime de 12 kilometri, finantat prin BDCE a fost realizat in proportie de 48%, sumele totale alocate in perioada 2008-2013 pentru aceasta investitie fiind de 17.065.603 lei.
Dupa ce in anul 2009, a fost dat ordinul de incepere a lucrarilor, acestea au fost intrerupte din cauza statutului juridic al terenurilor, unele din ele apartinand Ocolului Silvic, iar altele — comunei Ceatalchioi care nu poate dispune de acestea din cauza unui litigiu aflat in instanta. Astfel, Administratia Bazinala de Apa — Dobrogea Litoral, beneficiarul finantarii BDCE, nu are pe ce desfasura investitia in comuna Ceatalchioi.
Chiar si in aceste conditii, avand in vedere prognozele specialistilor, societatea care a castigat licitatia pentru executia lucrarilor are acum obligatia de a pune in siguranta lucrarile executate, precum si localitatea Patlageanca.
Probleme de ordin juridic se inregistreaza si in cazul altor diguri de pe raza judetului, unul din acestea fiind digul Macin-Smardan, parte a DN 22 Tulcea-Braila, al carui termen de garantie a expirat de mai multi si la care autoritatile intervin aproape in fiecare primavara, cand cotele Dunarii cresc.
'De aproape opt luni am transmis la Apele Romane documentatia pentru ca aceasta lucrare sa aiba in cele din urma un proprietar. Apele Romane au refuzat, din cauza ca nu au finantare, CNADNR si-a declinat de asemenea responsabilitate si ideea de a prelua digul-sosea Macin-Smarda de catre autoritatile locale, inaintata recent de vicepremierul Liviu Dragnea, cred ca este cea mai buna abordare pentru a mentine aceasta lucrare', a precizat prefectul Lucian Simion.
Potrivit acestuia, autoritatile locale au semnalat noi infiltratii pe digul Macin-Smardan, intervenindu-se in continuare pe acest tronson al DN 22 pe care au fost impuse atat restrictii de viteza, cat si de tonaj.
Cota Dunarii la Tulcea este joi la Isaccea de 485 de centimetri, iar la Tulcea de 388 de centimetri, tendinta apelor Dunarii in urmatoarele doua zile fiind de scadere cu pana la 20 de centimetri, conform Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos.
Pentru prevenirea aparitiei oricaror evenimente nefericite, inca de saptamana trecuta autoritatile tulcene au pus la punct planuri de evacuare a persoanelor care ar putea fi afectate.
Debitul Dunarii inregistrat joi la Isaccea este cu 1.960 de metri cubi mai mare decat cel inregistrat pe data de 2 aprilie 2013, specialistii in hidrologie sustinand ca aceasta diferenta nu este una semnificativa.
'Problema consta in faptul ca termenul de garantie al acestor diguri a expirat in cazul unor lucrari de aproape 10 ani, ca se intervine punctual, in caz de necesitate, ca lucrarile sunt foarte dificile si necesita foarte mult timp si sume consistente, din cauza conditiilor specifice derularii acestora. Este nevoie de o clasificare a lor, de studii complexe privind curentii Dunarii si de o abordare integrata a acestei problematici', a mentionat presedintele CJSU, Luciana Simion.
AGERPRES

patlageanca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1392 (s) | 43 queries | Mysql time :0.011164 (s)