News Flash:

Pensionarea lui Stan Mustata, amanata pana la solutionarea dosarului in care este acuzat de coruptie

30 Mai 2014
1101 Vizualizari | 0 Comentarii
Analizarea cererii de pensionare formulata de judecatorul Stan Mustata a fost amanata de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pana la solutionarea definitiva a dosarului penal in care magistratul este acuzat de fapte de coruptie.
Oficiali din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in cadrul sedintei de joi a plenului nu a fost discutata cererea formulata de judecatorul Stan Mustata, fiind luata decizia de amanare a analizarii acesteia, pana cand instanta suprema va da o decizie definitiva in cazul judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul de coruptie.
Decizia a fost luata dupa ce, in cadrul Sectiei de judecatori a CSM, care a avut loc tot joi, s-a decis suspendarea din magistratura a judecatorului Stan Mustata, dupa ce acesta a fost trimis in judecata.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a caracterizat cererea inaintata de Mustata drept imorala.
"Evident ca acest lucru (cererea de pensionar - n. r.) nu este, sub nicio forma, moral sa se intample. De aceea, o sa am discutii in continuare in Parlament pentru a urgenta acest proiect de lege aprobat de Ministerul Justitiei. (…) Ministerul Justitiei a promovat la inceputul anului un proiect de act normativ privind retragerea pensiilor de serviciu pentru magistratii corupti", a declarat, joi, Robert Cazanciuc, dupa Reuniunea ministrilor de justitie si afaceri interne din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).
Judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, arestat si judecat dupa ce ar fi cerut si primit bani pentru solutionarea favorabila a mai multor dosare penale, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa ii admita pensionarea. Cererea de pensionare a fost inaintata CSM in 12 mai, de catre Curtea de Apel Bucuresti, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CSM.
Magistratul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta, alaturi de el fiind deferita justitiei si grefiera Mariana Curea, de la aceeasi instanta, ambii in stare de arest preventiv.
In acelasi dosar vor fi judecati si Ion Boraciu, cel despre care judecatorul Stan Mustata spunea ca ii este "prieten vechi", Florian Alexandru, un apropiat al clanului "Camatarii" si Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora. Cel de-al treilea barbat a fost trimis in judecata pentru ca ar fi dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila.
Dialogurile purtate intre membrii grupului din care facea parte judecatorul Stan Mustata arata obisnuinta acestora de a percepe tarife pentru solutii favorabile in dosare, au aratat procurorii DNA.
Potrivit unor surse judiciare, o contestatie in anulare formulata de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei si una de eliberare din arest se numara printre dosarele in legatura cu care judecatorul Stan Mustata ar fi cerut mita de la inculpati si condamnati, in schimbul unor solutii favorabile acestora.
Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucuresti, au fost arestati preventiv in 30 aprilie, printr-o decizie luata de aceeasi instanta. Masura a fost mentinuta, in 8 mai, de instanta suprema.
Judecatorul de la CAB care a dispus arestarea preventiva a aratat, in motivare, ca faptele de coruptie ale lui Mustata sunt "cu mult anterioare momentului in care a fost inceputa ancheta" si ca probele adunate de anchetatori dovedesc acuzatiile aduse.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1457 (s) | 33 queries | Mysql time :0.032014 (s)