News Flash:

Mexicul are prima femeie președinte din istoria statului

Claudia Sheinbaum, candidata stângii guvernamentale, aleasă preşedintă a Mexicului

4 Iunie 2024
68 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Candidatul de stânga al guvernului, Claudia Scheinbaum, a fost aleasă președinte al Mexicului. Primele rezultate parțiale publicate de organismul electoral național (INE) au arătat o victorie clară la votul de duminică, cu 58-60% din voturi, a informat AFP. Claudia Scheinbaum va deveni prima femeie șef de stat din Mexic. A avut o carieră în știință și politică - a studiat fizica și a ocupat funcția de primar al capitalei, Mexico City.

Bunicii ei erau refugiați evrei din nazism și sărăcie în Lituania și Bulgaria. Președintele INE Guadelupe Taddei a declarat că principalul ei adversar, fostul senator de dreapta Xochitl Galvez, a avut sprijinul a doar 26-28% dintre alegători, candidatul de centru Jorge Alvarez primind doar 9,9-10,8% din voturi. La acest rezultat a contribuit și popularitatea președintelui Andrés Manuel López Obrador la sfârșitul mandatului său.

Partidul de guvernământ Morena deține majoritatea în Congresul național și deține control politic în aproximativ 20 din cele 32 de state din federația mexicană.

După ce a aflat rezultatele, Scheinbaum (61 de ani) le-a promis compatrioților săi că va continua să construiască „o țară cu adevărat providențială”, adăugând: „Nu vă voi dezamăgi!”.

Ea a votat în Mexico City și a dezvăluit că și-a ales un alt candidat: Iphigenia Martinez, în vârstă de 93 de ani, o pionieră a stângii mexicane, căreia a vrut să-i aducă un omagiu. Sheinbaum a mai anunțat că Morena și coaliția sa vor menține majoritatea necesară în Congres și Senat în urma alegerilor legislative care vor avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale.

Marile probleme cu care se va confrunta noul președinte sunt violența din partea traficanților de droguri și violența împotriva femeilor. Fenomenul a afectat și alegerile, cu 98,3 milioane de alegători înscriși pe lista electorală.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1605 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009127 (s)