News Flash:

Citu (PNL): Solicit audierea premierului Tudose in comisia de buget a Senatului. Rectificarea poate fi doar negativa

8 Septembrie 2017
937 Vizualizari | 0 Comentarii
mihai tudose 1
Senatorul PNL Florin Citu explica, intr-o postare pe Facebook, de ce rectificarea bugetara care urmeaza sa fie facuta de Guvern in aceasta toamna nu poate fi decat negativa, el aratand ca veniturile la buget in primele sase luni ale anului sunt cu 5 miliarde de lei mai mici decat cele prognozate, datoria publica a crescut cu 18,7 miliarde de lei, iar preturile sunt mai mari cu 1,5%. El solicita audierea premierului Mihai Tudose in comisia de buget a Senatului pentru a prezenta executia bugetului general consolidat, colectarea TVA si rambursarile TVA.
”In Romania, rectificarile bugetare sunt fie pozitive, fie negative. Mai exista si situatia in care se iau bani din bugetul unui minister (pentru ca nu s-au cheltuit acei bani) si se transfera altor ministere. Atentie! Asta este o rectificare simpla, nu pozitiva (aviz Tudose). Rectificarea pozitiva se poate face doar cand veniturile incasate la buget sunt mai mari decat cele programate. Astfel, Guvernul distribuie un surplus. Rectificarea negativa se face atunci cand veniturile incasate sunt mai mici decat decele programate (aviz Dragnea). Atunci trebuie sa reduci cheltuielile”, a explicat Florin Citu.
Senatorul PNL a subliniat ca rapoartele trimestriale publicate de Ministerul Finantelor arata ca, dupa sase luni, veniturile la buget sunt cu 5 miliarde de lei mai mici decat cele prognozate si asta in ciuda cresterii economice de 5,8%. Mai mult, spune Citu, in primele sase luni ale lui 2017, datoria publica a crescut cu 18,7 miliarde de lei, iar preturile de consum, dupa sapte luni, au crescut cu 1,5% si sunt estimate sa depaseasca tinta de inflatie. El atrage atentia ca cel mai important lucru este insa ca, din cresterea economica de 5,8% in primul semestru, 5,5% vine din consum, adica 95%, cu toate acestea incasarile din TVA fiind mai mici cu 4,7 miliarde de lei decat cele programate.
”Pentru o imagine cat mai clara a situatiei bugetului la momentul acestei rectificari bugetare, sunt obligat sa cer ca prim-ministrul Mihai Tudose sa fie audiat in comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital de la Senat pentru a prezenta executia bugetului general consolidat (nu doar a bugetului de stat), colectarea TVA fara SWAP, rambursarile TVA in comparatie cu programul aprobat la inceputul anului”, a mai scris Florin Citu.
Liberalul atrage atentia ca, in conditiile existente, prima rectificare bugetara din acest an poate fi doar negativa, in caz contrar va solicita infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a rectificarii bugetare.
Citu face si o comparatie a situatiei din prezent cu cea de anul trecut, aratand ca in primele sase luni din 2016 au fost create 131 de mii de locuri de munca, in vreme ce in aceeasi perioada din 2017, doar 120 de mii de locuri de munca si asta in conditiile unei cresteri economice mai mari cu un punct procentual anul acesta fata de anul trecut.
”Ceva nu se leaga. Sfatul meu pentru Guvernul Tudose este ca de aceasta data sa ia o decizie bazata pe realitatile economice si nu una care sa asigure doar promovarea imaginii PSD. Aceasta este o decizie foarte importanta”, conchide Florin Citu.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005960 (s)