News Flash:

Cheia unui gratar sanatos este marinarea. Vezi in ce trebuie sa marinezi carnea

1 Mai 2017
1576 Vizualizari | 0 Comentarii
carne marinata
Carnea preparata la gratar, despre care s-a crezut o vreme ca este sanatoasa, in realitate este nociva. Studiile au aratat ca atunci cand preparam carnea la temperaturi foarte ridicate, asa cum se intampla in cazul gratarului, se formeazaaminele heterociclice, substante cancerigene, dar si hidrocarbura aromatica policiclica

Aceasta din urma se formeaza cand grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocand fum, prin intermediul caruia compusii cancerigeni se pot depozita pe alimentul gatit.

Tot din lumea stiintifica vine si solutia pentru a face carnea preparata la gratar mai putin nociva: marinarea in bere. Potrivit unui studiu portughez publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry, aceasta operatiune blocheaza formarea substantelor carcinogene.

Isabel Ferreira, de la Universitatea Porto din Portugalia si colegii acesteia au ajuns la aceasta concluzie, dupa ce au testat diferite mostre de carne, marinate in trei tipuri de bere: bere Pilsner, bere nealcoolica si bere neagra. Cea mai eficienta a fost berea neagra cu o eficienta de 68%, urmata de cea nealcoolica (36,5 %), iar ultima in clasament, a fost berea Pilsner cu alcool (29,5 %). Se presupune ca aceasta scadere a compusilor carcinogeni rezultati in urma arderii, se datoreaza compozitiei berii.

Pentru cei care din diferite motive evita alcoolul, exista marinada cu zeama de citrice care are acelasi efect. O alta solutie este prepararea carnii la flacara indirecta, intr-o tigaie cu peretii grosi pusa pe gratar.

Daca nici una dintre solutii nu va este la indemana, atunci asociati carnea la gratar cu muraturi. "Acidul lactic pe care il produc bacteriile in legumele fermentate este antidotul perfect impotriva substantelor carcinogene", spune nutritionista Sally Fallon Morell.

compusii cancerigeni
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009361 (s)