News Flash:

Ce sunt parabenii si de ce ar trebui sa ii evitam?

16 Aprilie 2018
928 Vizualizari | 0 Comentarii
parabenii

Parabenii sunt substante conservante sintetice regasite intr-o mare varietate de cosmetice si produse pentru ingrijire corporala(deodorante, creme, sampoane etc). Rolul parabenilor este de a prelungi termenul de valabilitate al produselor, care nu ar rezista mai mult de cateva zile fara acesti conservanti.

Fiecare dintre noi a auzit macar o data notiunea de „parabeni”. Saptamana trecuta, v-am prezentat chiar o lista completa a ingredientelor cosmetice de evitat, iar parabenii se numarau printre aceste substante cu care e mai bine sa nu-ti intri in contact. De fiecare data cand ne cumparam o crema de fata ori un gel de dus ar trebui sa ne uitam pe eticheta pentru a le evita pe cele care contin parabeni.

Parabenii din cosmetice pot fi reperati dupa denumirile methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben.

Dar de ce ar trebui sa evitam parabenii? Toate am auzit ca „nu sunt buni”, dr multe dintre noi nu stim exact de ce, sau daca ne afecteaza cu adevarat intr-un fel. In acest articol vom incerca sa intelegem de ce parabenii sunt substante atat de blamate si cum ne-ar putea afecta sanatatea.

Cand spunem parabeni ne referim la: methylparaben, ethylparaben, propylparaben si butylparaben. Alti parabeni mai putin cunoscuti sunt: isobutylparaben, isopropylparaben si benzylparaben. Aceste substante sunt folosite in industria cosmetica, dar si in cea farmaceutica sau alimentara, pe post de conservanti. Astfel ca parabenii lupta impotriva dezvoltarii bacteriilor si a fungilor in aceste produse, care isi prelungesc termenul de valabilitate cu cateva luni, uneori chiar si ani.

De-a lungul ultimilor ani, parabenii s-au aflat constant sub lupa publicului, fiind facute o multime de studii despre actiunea lor asupra organismului. Desi nu exista niciun studiu care sa demonstreze concret ca parabenii au efecte nocive asupra sanatatii, un numar mare de specialisti (cercetatori, medici) sustin ca exista o legatura stransa intre parabeni si cancerul de san. Desi specialistii admit ca parabenii nu pot provoca in mod direct aparitia cancerului de san, spun ca sunt un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii.

In urma unui studiu realizat in 2004, s-a descoperit ca parabenii stimuleaza productia de estrogen, ceea ce poate fi o cauza a cancerului de san. Estreogenul face ca celulele sa se divida. Cu cat se divid mai mult, cu atat sunt mai mari sansele ca celulele sa fie anormale si sa devina canceroase. In urma aceluiasi studiu, s-a descoperit ca methylparaben-ul a fost identificat in tesutul tumoral al unor femei care au participat la experiment. Studiul a examinat doar prezenta parabenilor in tumori, dar nu a concluzionat ca parabenii sunt printre cauzele tumorilor.

Desi studiile nu confirma ca parabenii pot fi cauza aparitiei cancerului, specialistii ne sfatuiesc sa avem o atitudine preventiva si sa evitam pe cat putem acesti conservanti.

sursa: andreearaicu.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1263 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006011 (s)