News Flash:

Ce SALARIU FABULOS are Ioana Basescu

12 Decembrie 2013
1366 Vizualizari | 0 Comentarii

Pe lângă garanţiile legate de valoarea terenului din Nana şi de veniturile din ultimii ani ale Ioanei Băsescu, prezentate la obţinerea creditului de 1 milion de euro de la CEC, preşedintele Traian Băsescu a admis astăzi că şi numele de pe dosar a avut greutate în luarea deciziei. "Poate şi faptul că o cheamă Băsescu. Au spus n-o să ne lase un fost sau actual preşedinte să nu-şi plătească creditul", a răspus el, întrebat într-un interviu acordat Adevărul dacă nu şi faptul că o chemă Băsescu i-a facilitat fiicei sale exceptarea de la regulile curente ale băncii de stat.

Preşedintele a povestit şi cum a discutat personal cu "foarte mulţi preşedinţi de bănci din România" pentru a lua acest credit agricol şi cu reprezentanţi ai CEC pentru a i se da pe numele său. "Am vrut să îl iau eu. Şi mi-a spus: <Domnule preşedinte, la veniturile pe care le aveţi…> Am discutat cu foarte mulţi preşedinţi de bănci din România întrebându-i: <Băi, finanţaţi credite agricole? “Nu”>. Am spus <Pun şi casa şi conturile>, dar i-a tentat un venit cert. Mi-au spus mie drept în faţă <Domnule preşedinte, cu venituirile dumneavoastră, nu se poate>", a relatat preşedintele discuţia, fără a preciza însă şi cu cine a stat de vorbă. Nu însă direct cu Radu Gheţea, susţine Băsescu, deşi, în opinia sa, preşedintele CEC cel mai probabil a fost informat. "Eu n-am vorbit cu Gheţea cerându-i să dea un credit. S-a dus la Sucursala Victoria, apoi s-a dus la una din structurile de conducere, cea mai joasă de la nivel central pentru depăşire de plafon. Nu cred că nu l-au informat. Şi pe mine m-ar informa un consilier dacă ar fi o situaţie…", a estimat el. În acest context, preşedintele a dat însă, pentru prima dată, indicii clare legate de veniturile lunare şi constante ale fiicei sale. "Gradul de îndatorare al Ioanei e puţin peste 50%, deci are capacitate de creditare", a precizat Băsescu pentru a jusrifica de ce CEC Bank a aprobat depăşirea plafonului.

La momentul în care i s-a acordat creditul, stabilindu-se şi gradul de îndatorare, fiica preşedintelui avea, potrivit scandenţarului publicat de Ioana Băsescu, o rată lunară de 30.266 de lei. Un calcul estimativ arată că veniturile sale lunare, ca notar publicm sunt de aproximativ 60.000 de lei. Din spusele preşedintelui, câştigurile fiicei sale cele mari au fost constante în ultimii doi ani, ceea ce a şi permis acordarea creditului peste plafonul uzual pentru persoane fizice. "Mie nu mi l-a dat CEC-ul. Singura garanţie solidă au fost veniturile (Ioanei Băsescu, n.red.) pe ultimii doi ani care au arătat un nivel de venit", a susţinut şeful statului fără a avansa în mod direct cifrele.

În evaluarea lui Băsescu "creditul este în mod cert legal", deşi "controversat", iar comisia parlamentară de anchetă nu va demonstra decât "cum poţi să iei teren în mod cinstit". Preşedintele a lăsat însă o rezervă legată de modul de restituire a terenurilor care au ajuns în proprietatea familiei sale. "Nu ştiu cum s-or fi restituit. Nu ai cum să verifici. Te duci la cadastru şi dacă e curat... A fost o ocazie că a fost pe piaţă. Sunt foarte multe anunţuri şi…", a adăugat el, susţinând că ideea lanastă de Victor Ponta cum că le-ar fi avut de mai mult timp, prin intermediari, "e o copilărie".

Preşedintele nu a exclus însă posibilitatea ca acest contract de credit să fie reziliat de CEC, care o poate face având în vedere prblicarea documentelor de către Ioana Băsescu. "CEC poate rezilia acest credit. Dacă o face, asta e. Ştiu că am încălcat legea bancară. Dar ar fi fost imposibil, având în vedere interesul public, să nu o fac", a adăugat Băsescu.

Comisia senatorială de anchetă care verifică activitatea CEC a primit miercuri, din partea preşedintelui băncii, Radu Graţian Gheţea, o statistică potrivit căreia banca de stat a acordat în acest an un singur credit peste 750.000 de lei unei persoane fizice. Ioana Băsescu a primit de la CEC, în septembrie, 4.600.000 de lei (1.028.507,55 euro) pentru achiziţionarea terenului agricol de la Nana. Banii vor fi restituiţi în 30 de ani. Dobânda, care este variabilă, este compusă din cotaţia Robor la 3 luni, care era în acel moment de 4,63% pe an, la care se adaugă marja băncii, de 1,9% pe an. Creditul, care are o dobândă anuală efectivă (DAE) de 6,53%, este scadent în septembrie 2043, aşa încât ultima rată lunară ar urma să fie plătită pe 8 august în acelaşi an. Gandul.info

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006262 (s)