News Flash:

Ce rol au, de fapt, rinichii!

3 Mai 2018
721 Vizualizari | 0 Comentarii
rol rinichi filtrare sange

    Rolul rinichilor – Impreuna cu caile urinare, rinichii formeaza aparatul urinar, esential pentru organism.


Rolul rinichilor – Uneori, rinichii nostri se imbolnavesc…
Poate fi vorba despre diverse tulburari si dezechilibre cu mai multe sau mai putine sanse de vindecare, de la calculi (pietre la rinichi) si blocaje pana la tumori.

Rolul rinichilor – Posibilele cauze ale afectiunilor si dezechilibrelor renale  sunt  bacteriile, diabetul, deshidratarea, virusii, dietele haotice si un stil de viata nesanatos.
Desi au ca principala sarcina producerea de urina, in realitate, functiile rinichilor nostri sunt mult mai ”profunde”.

Rolul rinichilor – Iata care sunt acestea:
Functia endocrina
Rinichii sunt importante organe endocrine.

Reprezinta locul de producere a unor hormoni, precum renina, prostaglandina, eritropoietina, ce influenteaza compozitia sangelui, presiunea arteriala si metabolismul.

Sa le luam pe rand:
Renina  are o actiune hipertensiva.

Eritropoietina este indispensabila in formarea si maturarea globulelor rosii, are controlul sintezei eritrocitelor.

Prostaglandina are efecte asupra mai multor procese fiziologice si patologice, este un adevarat  “mediator” in cadrul  acestora.

AFLA AICI CUM SE PREPARA CORECT CEAIURILE PENTRU RINICHI

Rolul rinichilor – Functia excretorie
Rinichii permit filtrarea si depurarea sangelui.

Faciliteaza eliminarea reziduurilor metabolice si a substantelor ”straine”, cu potential nociv , precum acid uric, uree, medicamente, toxine etc..

Cu toate  ca in decurs de 24 de ore reusesc sa ”filtreze” aproximativ 170-180 de litri de sange, cantitatea maxima de urina produsa nu depaseste doi  litri / zi.
Aceasta inseamna mai putin de 1 % din total.

Volumul de urina produsa de rinichi variaza in functie de cantitatea de lichide bauta in ziua respectiva, dar si de cea pierduta prin transpiratie.

Rolul rinichilor – Functia de reglare
Rinichii refac echilibrul hidric si electrolitic in lichidele corporale.

Prin intermediul proceselor de absorbtie, filtrare, secretie si excretie, regleaza concentratiile sarurilor minerale de sodiu, potasiu, calciu, ale aminoacizilor, nivelul glucozei s.a.m.d.

Rinichii intervin decisiv in mentinerea echilibrului acido-bazic., controleaza volumul lichidelor corporale, inclusiv presiunea sanguina, prin mecanisme ce inlesnesc eliminarea sau recuperarea apei.

In plus, rinichii contribuie la “prepararea” vitaminei D in forma sa activa, astfel incat sa poata fi utilizata in cel modul cel mai efficient.
Functionarea defectuoasa a rinichilor afecteaza toate aparatele si sistemele organismului, de la tranzitul intestinal pana la scaderea libidoului si disfunctii erectile, de aceea este foarte important sa nu ii neglijam si sa nu le dam “mai mult decat pot duce”. Secretele.com


endocrina rinichii renina eritropoietina prostaglandina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 33 queries | Mysql time :0.044274 (s)