News Flash:

Ce parere are Patriarhul Daniel despre utilizarea excesiva a internetului si a retelele sociale

1 Iulie 2022
147 Vizualizari | 0 Comentarii
Patriarh

Globalizarea economica, mobilitatea populatiei si dezvoltarea rapida a mijloacelor de comunicare au provocat, mai ales in ultimele decenii, mutatii majore in viata oamenilor, cu consecinte asupra contextului social in care Biserica isi desfasoara misiunea ei mantuitoare. Accelerarea ritmului de viata al persoanelor, relativizarea timpului si a spatiului in raporturile dintre comunitatile statale, culturale si religioase influenteaza direct mentalitatile traditionale si comportamentele sociale. De aceea, mondializarea comunicarii prin extinderea globala a mass-media si a retelelor digitale reprezinta o tema comuna de cercetare, reflectie si actiune pentru toate Bisericile Ortodoxe locale.

Cuvantul Domnului Iisus Hristos: „Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura” (Marcu 16, 15) se extinde astazi si asupra universului cultural si informational. Consecventa zelului misionar al Sfintilor Apostoli si al Sfintilor Parinti, Biserica noastra are datoria de a intelege modul de functionare al societatii informationale din zilele noastre, pentru a folosi cu discernamant mijloacele de comunicare spre a comunica valorile Ortodoxiei si de a intra in retelele de socializare pentru intalnirea cu omul de astazi, utilizator de noi tehnologii comunicationale in Areopagul modernitatii.

Utilizarea media digitala in lucrarea pastoral-misionara presupune responsabilitate ecleziala si intelepciune pastorala, deoarece, desi o tehnologie noua ofera oamenilor noi posibilitati de dezvoltare, totusi ea poate aduce si noi provocari sau pericole in privinta pastrarii valorilor spirituale, culturale si sociale traditionale ale persoanelor si popoarelor. In acest sens, retelele de socializare pot contribui la o mai buna cunoastere reciproca a diferitelor traditii si la consolidarea comunitatilor de credinta, dar multitudinea de idei si opinii exprimate liber in spatiul virtual trebuie supusa mereu unei analize critice si selective, potrivit valorilor permanente ale credintei si moralei crestine.

(Fragment din Mesajul Patriarhului Romaniei la Prima Conferinta internationala despre media digitala si pastoratia ortodoxa, Atena, 7 – 9 mai 2015)

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1003 (s) | 33 queries | Mysql time :0.033790 (s)