News Flash:

Cat va costa benzina anul viitor?

1 Decembrie 2013
1419 Vizualizari | 0 Comentarii

Premierul crede că preţul carburanţilor nu va creşte, după introducerea accizei suplimentare. Victor Ponta se bazează pe ieftinirea petrolului, însă analiştii economici îl contrazic şi avansează o scumpire a carburanţilor de pană la 20 la sută.

Intrebat dacă se va scumpi carburantul odată cu introducerea accizei de 7 eurocenţi pe litru, Victor Ponta a declarat: "Preţul nu va creşte pentru că avem un context economic favorabil, în care, pe bursele mondiale, preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ. Şi atunci, eu cred că impactul, pentru cetăţean, deci cel care merge şi pune benzină la pompă, nu va exista".

Premierul pariază pe scăderea preţului barilului de petrol. Analiştii economici spun însă că ţiţeiul nu se va ieftini atat de mult.

"Nu contează ce se va întampla pe plan internaţional. Scumpirea se va trasfera direct la consumator. Este o declaratie politica", spune Florin Caţu, analist economic.

Cum se va forma la anul preţul benzinei, de exemplu? La un preţ de 5,85 de lei pe litru, se va adăuga şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi, adică 31 de bani. In plus, acciza trebuie şi actualizată cu inflaţia, ceea ce va adăuga încă 8 bani la preţ. Total: 6,25 lei litrul de benzină. Adică vom avea o scumpire de aproximativ 20%, care se va reflecta în preţurile tuturor produselor.

Banii din acciza suplimentară ar urma să fie folosiţi pentru construirea unor drumuri.

Pană una alta însă, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va retrimite bugetul în Parlament, dacă Guvernul nu renunţă la acciza suplimentară.

Guvernul vrea să introducă, din 201, noua acciză de 7 eurocenţi pe litru de benzină. 


premierul victor ponta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005309 (s)