News Flash:

Cat de des trebuie sa va spalati hainele si cat detergent sa folositi ca sa nu va imbolnaviti

1 Februarie 2017
1107 Vizualizari | 0 Comentarii
dero
Un studiu australian recent a demontat regula spalarii zilnice a hainelor. 30 de voluntari au purtat aceeasi pereche de blugi cinci zile pe saptamana, timp de trei luni, si au demonstrat ulterior ca jeansii nu prind miros si nu trebuie spalati atat de des.

Medicii spun insa ca nu exista nicio garantie ca in pantalonii nespalati nu s-au acumulat bacterii periculoase si recomanda prudenta in ceea ce priveste igiena, mai ales celor care se stiu predispusi la boli de piele. Aflati de la specialisti cat de des si cum ar trebui spalate hainele pentru a le pastra in stare buna, fara sa va imbolnaveasca.

Indiferent de articol, conteaza sa fie din bumbac daca vreti sa-l purtati mai mult timp. Materialele naturale lasa pielea sa respire si nu favorizeaza acumularea bacteriilor, spre deosebire de cele sintetice care creeaza un mediu propice dezvoltarii microbilor, noteaza doctorulzilei.ro. Blugii din denim, fara elastan sau alte sintetice, nu trebuie spalati dupa fiecare purtare, ci dupa trei-patru, chiar cinci purtari. La fel si fustele sau pantalonii din stofa. Puloverele sau rochiile pot fi purtate de doua-trei ori, la fel si sutienele. Sacourile, jachetele, paltoanele trebuie spalate de cateva ori pe an, la curatatorie.

“Se impune spalarea dupa fie care purtare in cazul lenjeriei, costumului de baie, maiourilor, topurilor, camasilor, tricourilor, in general hainele care vin in contact cu axilele. Dar depinde si de conditiile in care ii porti: daca ai calatorit sase-sapte ore in blugii respectivi, deja te jeneaza si trebuie sa-i speli”, precizeaza Oana Clatici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucuresti. Pentru a mentine hainele in stare buna si pentru a tine alergiile la distanta, trebuie sa dozati detergentul bine, sa folositi inalbitor cu precautie si sa le spalati la temperaturi scazute.

Chiar daca aveti o cuva de haine foarte murdare, nu trebuie sa folositi mai mult detergent decat va indica masura, ci doar sa setati masina la un program potrivit. “Exista programe pentru rufe mai putin murdare, mediu murdare etc., caz in care masina nu are nevoie de mai mult detergent, pentru ca le invarte altfel”, adauga dermatologul. Inalbitorul, pe langa faptul ca scade rezistenta tesaturilor, este agresiv cu pielea. Nu il folositi de fiecare data cand spalati albituri. Fiindca majoritatea detergentilor sunt agresivi, medicii va sfatuiesc sa-i alegeti pe cei cu un parfum subtil. “La farmacie exista detergenti speciali pentru persoanele cu alergii, psoriazis, eczeme si tot felul de afectiuni sau pentru bebelusi. Parintii trebuie sa fie foarte atenti cu ce spala rufele copiilor sub 6 luni. Acesti detergenti nu spala la fel de bine, dar cel putin ii ajuta pe cei mici sa nu dezvolte alergii pe viitor”, subliniaza medicul Oana Clatici.

blugi miros pantalonii nespalati bacterii periculoase igiena bumbac
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006051 (s)