News Flash:

Capcana ascunsa de polita RCA pe sase luni. Vezi cum poti fi pacalit

14 Mai 2017
1309 Vizualizari | 0 Comentarii
rca
Majoritatea soferilor romani incheie polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA), pe sase luni pentru ca este mai ieftin. Doar in aparenta, insa, pentru ca de fapt este mai scump.

In primele noua luni ale anului 2016, erau in vigoare circa 6 milioane de contracte RCA incheiate de asiguratori cu persoane fizice, potrivit datelor Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF). Dintre acestea, 3,2 milioane de contracte, adica peste 53%, erau incheiate pe o perioada de sase luni, si doar 2,1 milioane, adica 35%, pe o perioada de un an. Restul, adica nu mai putin de 671.000 de contracte sunt incheiate chiar pe o luna, asta in conditiile in care aceasta optiune a aparut abia in primavara anului trecut, deci, daca aveau mai mult timp la dispozitie, probabil ca soferii romani incheiau si mai multe astfel de polite.
In afara situatiilor in care incheierea politelor RCA pe durate mai mici de un an este justificata din motive personale ale firecarui sofer, aceasta este o afacere proasta, in ansamblu, chiar daca, atunci SE cand incheie polita, efortul financiar de moment este mai mic. Evident, o polita pe o luna sau sase luni este mai ieftina decat una pe un an, dar, daca facem socoteala cat costa de fapt asigurarea RCA a masinii pe un an, este mult mai scumpa. Iata cat de proasta este afacerea.

Potrivit datelor ASF, pretul mediu al unei polite de asigurare RCA pe un an a fost, in perioada analizata, de 457 de lei pentru persoane fizice, aceastra prima medie rezultand din impartirea volumului primelor brute subscrise aferente contractelor pe un an la numarul de contracte pe un an.

ASF a calculat si prima medie anualizata aferenta contractelor pe sase luni, calculata tot asa. A reiesit 611 lei. Asadar, cine a incheiat doua polite RCA consecutive, fiecare pe sase luni, a platit 611 lei, in medie, cu 33% mai mult decat daca ar fi incheiat o singura polita, pe un an.
In afara cazului in care chiar trebuie sa incheiati o polita pe doar o luna, nu este deloc indicat sa faceti asta. Daca va ganditi ca este ieftin, nu este, si daca e vorba despre un an, este aproape dublu! Astfel, anualizat, potrivit datelor ASF, ati plati, in medie 863 de lei, pentru 12 politie consecutive pe o luna. Cu 88% mai mult decat daca ati plati, o data, asigurarea RCA pe un an.

Prima medie RCA anualizata pentru persoane fizice era, la finalul anului trecut, de 528 de lei, cu 16% peste nivelul de la finalul anului precedent. In ordine, cei mai importanti asiguratori RCA au fost, anul trecut, Euroins, Asirom si City Insurance.

sursa: Economica.net

Galerie Foto

rca-1
rca sase luni asigurare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006381 (s)