News Flash:

Cand ar putea avea loc marele cutremur in Romania? Ce spune Raed Arafat

6 Martie 2018
490 Vizualizari | 0 Comentarii
cutremur atlantic

Pentru a fi pregatiti sa facem fata unui astfel de dezastru, sau oricarui alt dezastru, trebuie sa luam in considerare un lant intreg de aspecte, incepand cu prevenirea si finalizand cu refacerea post dezastru. Prevenirea a fost si ramane cea mai slaba veriga pe care o avem in acest lant”, scrie Raed Arafat, secretar de stat in Ministerulde Interne.

Mesajul a fost postat pe reteaua de socializare a secretarului de stat. Raed Arafat explica ca nu sunt deloc pregatiti pentru un asemenea evenimenit.

Cu cat timpul trece si nu se gasesc solutii, cu atat mai expusi suntem unui asemenea dezastru.

,, Aici nu vorbim de prevenirea in sensul impiedicarii aparitiei unui cutremur, ci de prevenirea si limitarea consecintelor unui cutremur major asupra populatiei. Sute de cladiri neconsolidate sau nedemolate sunt inca locuite sau folosite ca si cladiri administrative.

Cu cat intarziem in gasirea unor solutii concrete pentru a rezolva aceasta problema in toate orasele expuse la riscul seismic, cu atat impactul unui cutremur va fi mai devastator. Problema este ca durata implementarii unor masuri preventive serioase este foarte mare.

Raed Arafat spune ca pot trece ani de zile pana la concretizarea masurilor de siguranta
Vor trece ani de zile din momentul in care luam in serios acest aspect si pana la atingerea unui nivel real de siguranta si rezilienta, care sa asigure reducerea semnificativa a impactului devastator pe care il poate avea un cutremur major” subliniaza Arfat.

Raed Arafat este de parere ca cea o alta veriga importanta pentru a avea cat mai putine victime este pregatirea populatiei.

,,Urmatoarea veriga necesara pentru a face fata unui dezastru cu efecte de scurta sau de lunga durata, este pregatirea populatiei si a institutilor esentiale functionarii statului la dezastru, inclusive a “infrastructurilor critice” din sectorul public si privat cum ar fi furnizorii de energie, alimente, servicii de sanatate…etc.

In acest sens, Departamentul Pentru Situatii de Urgenta (DSU), impreuna cu IGSU, a inceput in ultimii ani sa implementeze diferite proiecte de pregatire si informare a populatiei in mod transparent.

A fost lasata la o parte teama de “inducere a panicii” in randul populatiei daca vorbim de dezastre, preferand o populatie mai bine informata si pregatita comparativ cu o populatie lipsita de informatie si care nu este educata din timp sa reactioneze corect in caz de cutremur sau orice alt dezastru” precizeaza seful DSU.

Suntem sau nu pregatiti pentru un seism major?
Iar la intrebarea daca suntem pregatiti sa facem fata unui astfel de eveniment, Raed Arafat a raspuns.

“Cu siguranta in ultimii ani nivelul nostru de pregatire a crescut insa nu atat de mult incat sa fim multumiti si sa stam linistiti. Pregatirea este un proces continuu care nu se termina niciodata.
Dotarea realizata in ultimii ani si proiectele ce urmeaza a fi realizate in cursul anilor 2018 – 2020 ne vor ridica si mai mult nivelul de pregatire insa tot nu vom putea afirma ca este suficient si putem sta linistiti, pentru ca vor fi intotdeauna masuri noi de luat si proiecte noi de implementat”, a concluzionat Arafat.

 


ministerulde interne raed arafat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014461 (s)