News Flash:

BREAKING NEWS: CONFLICT juridic intre premier si presedinte, sesizat de Iohannis la CCR, dupa ce premierul Dancila a ales sa-si delege atributiile in concediu

3 August 2018
578 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis

Klaus Iohannis cere, vineri, Curtii Constitutionale sa solutioneze un conflict juridic intre premier si presedinte, dupa ce Viorica Dancila si-a delegat atributiile in perioada 6-13 august, presedintele considerand ca premierul trebuie sa isi exercite in permanenta functia sau sa anunte delegarea.
"Rolul constitutional si specificul atributiilor prim-ministrului presupun ca acesta sa isi exercite atributiile permanent si neintrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv in vacanta. Insa, ori de cate ori acesta ar aprecia ca se afla intr-o imposibilitate de a-si exercita atributiile, chiar si cu acest prilej, devin incidente prevederile constitutionale referitoare la interimatul functiei de prim-ministru", se arata in sesizarea presedintelui Klaus Iohannis.

Sesizarea este facuta ca urmare a deciziei premierului Viorica Dancila de a-si delega atributiile in perioada 6- 13 august 2018, viceprim-ministrului Paul Stanescu. Klaus Iohannis acuza faptul ca delegarea nu a fost anuntata si la nivelul presedintelui.

"Prin omisiunea Prim-ministrului Romaniei de a aduce la cunostinta Presedintelui Romaniei imposibilitatea de a-si exercita atributiile in perioada 6-13 august 2018 si actiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului sa exercite, cu caracter temporar, atributiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depasirea competentelor stabilite de Legea fundamentala, s-a ivit un conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua autoritati, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza. Procedand in acest mod, Prim-ministrul Romaniei se situeaza in afara cadrului constitutional prevazut de art. 107 alin. (3) din Constitutie. Totodata, prin aceasta conduita, prim-ministrul a incalcat si prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala in componenta sa referitoare la suprematia Constitutiei, precum si principiul colaborarii loiale, astfel cum a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", se mai arata in sesizarea la CCR.
Astfel, conflictul juridic de natura constitutionala rezida in mod direct din textul Constitutiei, respectiv din dispozitiile art. 107 alin (1) - (3) coroborate cu cele ale art. 85 alin. (1), anunta Administratia Prezidentiala, ce prevad:

- Art. 85 alin. (1) - Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

- Art. 107 alin. (1) - (3) - (1) Primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, respectand atributiile ce le revin. De asemenea, prezinta Camerei Deputatilor sau Senatului rapoarte si declaratii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate. (2) Presedintele Romaniei nu il poate revoca pe primul-ministru. (3) Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern.

"Problema de drept ce trebuie dezlegata de Curtea Constitutionala vizeaza posibilitatea prim-ministrului de a desemna un alt membru al Guvernului in vederea exercitarii cu caracter temporar a atributiilor de prim-ministru, in conditiile in care Presedintele Romaniei are, potrivit art. 107 alin. (3) din Constitutie, competenta de a desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, in situatia in care prim-ministrul se afla in imposibilitate de a-si exercita atributiile, aspect ce se subsumeaza unui raport de drept constitutional pur. In acest cadru, Curtea Constitutionala urmeaza sa analizeze si sa stabileasca intinderea si continutul sintagmei “imposibilitate de a-si exercita atributiile” din cuprinsul art. 107 alin. (3) prin raportare si la art. 110 alin. (2) din Constitutie. Fiind in prezenta unor raporturi constitutionale intre Prim-ministrul Romaniei si Presedintele Romaniei, dezlegarea prezentei probleme litigioase nu intra in competenta altor autoritati si institutii publice, ci doar in competenta de solutionare a Curtii Constitutionale, in conformitate ", solicita presedintele.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005391 (s)