News Flash:

BREAKING: CCR a admis partial sesizarea de neconstitutionalitate pe modificarea legii privind organizarea CSM

13 Februarie 2018
468 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis partial sesizarea de neconstitutionalitate privind modificarea Legii 317 care vizeaza organizarea CSM.
„Cu oarecare satisfactie va anunt ca ne-am pronuntat asupra celei de-a treia legi a Justitiei, respectiv legea 317 privind organizarea CSM. Solutia este de admitere cu unanimitate a unor texte care vizeaza diverse puncte din legea de organizare, cinci la numar”, a precizat, marti, presedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a subliniat ca unul dintre textele declarate neconstitutionale de CCR se refera la alegerea presedintelui CSM, ca urmare a faptului ca textul de lege contrazicea practic prevederi exprese ale Constitutiei.

„Un text (declarat neconstitutional, n.r.) se refera la alegerea presedintelui si a vicepresedintilor CSM. Textul actual omitea, practic ocolea textul constitutional care spune ca acestia se numesc in urma alegerii de catre plenul CSM. Ori textul pe care noi l-am criticat prevedea ca presedintele Sectiei de judecatori este numit practic de drept in functia de presedinte CSM si vicepresedintele, tot de drept, din randul procurorilor. Textul contrazicea prevederile constitutionale”, a declarat Dorneanu.
El a aratat ca un alt text declarat neconstitutional, tot cu unanimitate de voturi, viza acea reglementare care prevedea ca declaratiile membrilor CSM privind politia politica sunt controlate de Comisia parlamentara de control al SRI.

„Unele dintre texte, care se refereau la numirea procurorilor si functiile de conducere din CSM, au fost respinse ca inadmisibile pentru ca nu au fost motivate, s-a spus doar ca sunt neconstitutionale. S-a respins cu majoriate de voturi critica cu privire la constituirea Comisiei (Comisia pentru legile Justitiei, n.r.), cu privire la bicameralism si alte texte care vizau motive extrinseci”, a mai spus Dorneanu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 33 queries | Mysql time :0.021234 (s)