News Flash:

Astazi este sarbatorita Ziua judetului Timis

28 Iulie 2016
1098 Vizualizari | 0 Comentarii
judet timis
Administratia timiseana sarbatoreste pentru prima data, joi, Ziua judetului Timis, marcand astfel momentul instalarii administratiei romane, la 28 iulie 1919, in judetul Timis-Torontal, printr-o bogata paleta de manifestari culturale si artistice. 
"Pe 28 iulie 1919 a fost instaurata administratia romaneasca in judetul Timis-Torontal, fiind instalat primul prefect Aurel Cosma. Pe 3 august 1919 s-a facut intararea festiva a Armatei Romane in Timisoara si s-a organizat o manifestare in Piata devenita de atunci a Unirii, la care a participat si I.C. Bratianu cu alti ministri ai vremii, alaturi de oficialitati locale. In momentul in care s-a instaurat administratia romaneaca in Timis-Torontal, aici nu mai exista nici armata de ocupatie, nici romana, deci nu se poate spune ca administratia romaneasca a fost instalata de armata, ci erau doar jandarmi veniti de la Lugoj si Arad, ca reprezentanti ai administratiei", a declarat pentru AGERPRES istoricul prof. univ. dr. Radu Paiusan, cel care a avut initiativa fixarii acestei date ca sarbatoare a judetului Timis. 
Initiativa sa a fost votata in luna februarie de plenul Consiliului Judetean Timis si a devenit hotarare. 
Programul dedicat acestei zile va incepe dupa amiaza, la Palatul Administratiei, cu un moment muzical de promenada sustinut de Fanfara Pro Amicitia, urmat de vernisarea mai multor expozitii tematice de heraldica si monografie banateana, o expozitie de documente vechi ale judetului si blazoane nobiliare ce apartin Arhivelor Nationale, demonstratii de olarit si sculptura in lemn, o expozitie de etnografie si una cu lucrari executate de caricaturistul Popa's. Manifestarile se vor incheia cu un spectacol folcloric sustinut de Ansamblul Banatul. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1149 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005836 (s)