News Flash:

Veste bună!

Sala de Marmură de la parterul Castelului Huniade, a fost redeschisă, vineri, 19 mai

23 Mai 2023
1569 Vizualizari | 0 Comentarii

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, a fost redeschis în anul Capitalei Europene a Culturii, după o închidere de aproape două decenii pentru renovare.

În cadrul Bienalei Art Encounters, care a început pe data de 19 mai, Sala de Marmură de la parterul Castelului Huniade a fost deschisă publicului. Această zonă este considerată spațiul cel mai așteptat deschis în acest an de către Art Encounters, având în vedere faptul că Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, a fost închis timp de 17 ani.

„Cu siguranță, Castelul Huniade e cel mai așteptat spațiu din acest an. Așa cum am obișnuit, Bienala Art Encounters încearcă să găsească pe cât posibil spații care nu au mai fost folosite pentru artă de foarte mult timp sau în care publicul nu a intrat foarte mulți ani. Este și cazul Castelul Huniade al Muzeului Național al Banatului. Ne-am bucurat că măcar o părticică din el a putut să devină gazda lucrărilor de artă. Sunt foarte mulți artiști care au creat lucrări special pentru acest spațiu”, a precizat Diana Marincu, directorul Art Encounters.

Sala de Marmură de la parterul Castelului Huniade găzduiește una dintre expozițiile importante ale Bienalei. Aici au expus artiști din România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria și India.

Sub titlul "Rinocerul meu nu este un mit", Bienala explorează intersecția dintre artă, știință și ficțiune. În Castel, se pot vedea și două lucrări care utilizează Inteligența Artificială, create de grupul Cruslucid din Berlin și de Kararina Petrovici din Serbia. Potrivit Consiliului Județean Timiș, care administrează Castelul Huniade, în acest an va fi dată în folosință și partea de nord-vest a clădirii, începând de la parter, pentru programele Timișoara 2023. Pentru finalizarea renovării complete a castelului, se estimează că ar fi necesare aproximativ 40 de milioane de euro, dintre care jumătate din fonduri au fost deja obținute prin diverse surse de finanțare.

„La Castelul Huniade noi am elaborat un plan de reabilitare în urmă cu un an de zile și am făcut o cercetare pentru sursele de finanțare. Am făcut un proiect tehnic pentru întreg castel, inclusiv am venit cu propunerea de acoperire a curții interioare. Anul acesta am cuprins trei din cele patru finanțări pe care le-am avut. 4,2 milioane de euro pe PNRR, prin care vom reabilita aripa de nord, încă un proiect de 6 milioane de euro pe programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, prin care vom reabilita întreaga parte de sud a castelului. A treia componentă, pe noul program transfrontalier România-Ungaria, ca proiect strategic în valoare de 10 milioane de euro, pentru dotarea și amenajarea castelului după lucrările de consolidare și reabilitare. Avem peste 20 de milioane de euro sume certe. Restul lucrărilor le vom face din fondurile CJ Timiș”, a afirmat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005572 (s)