News Flash:

ANSVSA: 198 de animale, afectate de boala limbii albastre, in sase judete

2 Septembrie 2014
972 Vizualizari | 0 Comentarii
Un numar de 198 de bovine, caprine si ovine au fost afectate, pana la 1 septembrie, de boala limbii albastre, in judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea si Prahova, 21 din ele murind din cauza bolii, potrivit unui bilant transmis de ANSVSA.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata ca, pana luni, boala a fost semnalata in 44 de comune din cele sase judete, dintre care 18 localitati din Buzau si 11 din Prahova.
Din totalul de 1.613.864 de bovine, ovine si caprine din cele sase judete, au fost afectate de boala limbii albastre 198, adica 0,012 la suta.
Toate cazurile au fost semnalate in gospodarii.
Dintre animalele bolnave, 21 au murit, din cauza bolii, nefiind animale sacrificate, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentantii ANSVSA.
De altfel, animalele pot trai cu boala, iar carnea si laptele lor pot fi consumate. Pe de alta parte, animalelor bolnave le e mai greu sa se hraneasca, slabesc si nu mai dau lapte, ceea ce cauzeaza pierderi economice.
In data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre (Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau.
Aceasta boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contact direct intre animale.
Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, si nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1178 (s) | 22 queries | Mysql time :0.033059 (s)