News Flash:

ANI a constatat existenta unui conflict de interese administrativ in cazul medicului Mihai Lucan

13 Februarie 2018
926 Vizualizari | 0 Comentarii
lucan

Agentia Nationalã de Integritate a constatat incãlcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativã de cãtre medicul Mihai Lucan, fost medic sef sectie – Sectia Clinicã Urologie II din cadrul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca si fost membru in Consiliul de Administratie al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca pentru ca, in perioada 26 iunie 2012 – 30 decembrie 2016, S.C. LUKMED S.R.L., la care acesta impreunã cu sotia au calitatea de asociati, iar fiul sãu calitatea de administrator, s-a aflat in relatii contactuale cu Institutul.
Reprezentantii ANi au anuntsat, marti, ca au constatat incãlcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativã de cãtre Mihai Lucan, fost medic sef sectie – Sectia Clinicã Urologie II din cadrul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, si fost membru in Consiliul de Administratie al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

”In perioada 26 iunie 2012 – 30 decembrie 2016, S.C. LUKMED S.R.L., societatea comercialã la care acesta impreunã cu sotia au calitatea de asociati, iar fiul sãu calitatea de administrator, s-a aflat in relatii contactuale cu  Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, in sensul incheierii unui contract de prestãri servicii medicale si a patru acte aditionale pentru prelungirea duratei acestuia”, anunta ANI.

Medicul Lucan a incalcat, astfel, prevederile legale potrivit carora, ”constituie conflict de interese detinerea de pãrti sociale, actiuni sau interese la societãti care stabilesc relatii comerciale cu spitalul la care persoana in cauzã exercitã sau intentioneazã sã exercite functia de manager”.
 
Potrivit ANI, medicul Lucan a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care si a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului la apãrare.

Medicul Mihai Lucan se afla in arest la domiciliu, fiind vizat intr-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de peste cinci milioane de lei.

In 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu – Sanpatreanu, si directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurorii DIICOT, pentru delapidare si constituirea unui grup infractional organizat. In 22 decembrie, magistratii Tribunalului Bucuresti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventiva a fostului sef al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj si a fiului acestuia, hotarand sa fie plasati sub control judiciar. Decizia a fost contestata de procurori.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privata fara acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost tratati 159 de pacienti, findu-le percepute sume cuprinse intre 3.000 si 6.700 euro/interventie.

Procurorii DIICOT spun ca reprezentantii institutului si ai clinicii au dispus, in anul 2007, transferul fizic si fara titlu al acestui aparat din sediul institutului in cel al clinicii private, fara a intocmi niciun fel de contract in acest sens. In perioada 2007 - 2013, atat aparatul utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv in beneficiul clinicii private.

"Astfel, in perioada 2007 - 2009, un numar de 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/renala) care au fost efectuate in cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) apartinand institutului si transferata fara titlu din incinta acestei institutii in cea a clinicii private, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre institutia de stat iar pacientilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse intre 3.000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul costand aproximativ 3.800 euro per pacient", mentionau procurorii DIICOT.


mihai lucan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1302 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007903 (s)