Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 11 ore
 53    0

La Spitalul Clinic CF Timișoara a avut loc o operație în premieră

opratie 1

Femeia în vârstă de 56 de ani, care suferă de mai multe afecÈ›iuni concomitente, inclusiv boli cardiace, fibroză pulmonară È™i boli sistemice, a avut nevoie de o intervenÈ›ie chirurgicală complexă pentru a-È™i reaÈ™eza stomacul în cavitățea abdominală È™i a recalibra hiatusul esofagian. OperaÈ›ia a durat aproximativ două ore.

“Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici, de 0,5 sau 1 cm, se readuce stomacul în abdomen. Orificiul lărgit, acest hiatus se închide parÈ›ial, aplicându-se o valvă antireflux, împiedicând astfel refluxul gastric, ceea ce înseamnă că secreÈ›iile gastrice, conÈ›inutul gastric, nu va mai trece din stomac în esofag. Refluxul determină o “arsură” a esofagului, cu modificări structurale, care reprezintă un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, a declarat S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF TimiÈ™oara.

Hernia hiatală este o afecÈ›iune în care o parte a stomacului se deplasează din cavitatea abdominală în torace. Diagnosticul se face de obicei prin intermediul unei endoscopii digestive superioare, iar un examen imagistic poate arăta poziÈ›ia tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numără arsuri la stomac, regurgitare de alimente È™i lichide, dificultate la înghiÈ›ire, indigestie, greață È™i lipsa tranzitului intestinal.

În cazul pacientei, afecÈ›iunea nu a putut fi vindecată prin tratament medicamentos È™i a necesitat intervenÈ›ie chirurgicală. IndicaÈ›ia pentru intervenÈ›ie chirurgicală a herniei hiatale apare în cazurile de complicaÈ›ii sau forme severe ale bolii.

Citeste si...

16 Februarie 2023
 797    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu