Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 64    0

Dominic Fritz: „In timp ce Guvernul sustine ca nu sunt probleme cu gazul, Colterm nu gaseste furnizor de gaz pentru ca nu exista stocuri suficiente pe piata”

Dominic Fritz

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca in timp ce Guvernul sustine ca nu exista probleme de aprovizionare cu gaz, a doua cea mai mare companie de termoficare din tara, Colterm, are probleme in a gasi un furnizor pentru aceasta iarna, deoarece pe piata nu exista suficiente stocuri de gaz. 
In acest moment, Colterm poate sa foloseasca si carbune, chiar daca aceasta nu este o solutie de viitor, si are deja un stoc mare pentru iarna. 
„Este clar ca nu este o solutie de viitor, dar deocamdata trebuie sa ne bazam inca pe carbune. Avem un stoc mare, deja, de carbune pentru iarna viitoare, de 30.000 de tone. Un stoc platit, deci nu exista datorii curente. Si vrem sa crestem acest stoc la 50.000 de tone, cel mai mare stoc cu care Colterm a intrat vreodata in iarna”, a subliniat primarul Timisoarei. 
Compania de termoficare se loveste de refuzul marilor furnizori de gaz in incheierea unui contract pe perioada iernii. 
„Dar, vreau sa spun foarte clar, nu putem incalzi orasul doar cu carbune. Nici nu ar fi posibil. CET Centru functioneaza doar pe gaz, CET Sud are nevoie de gaz pentru a arde carbune. Guvernul a impus o plafonare a pretului la gaz, insa nimeni nu vrea sa incheie un contract de gaz pe termen lung cu Colterm la acest pret plafonat. Motivul, precum poate il stiti, este ca Guvernul nu a platit aceasta diferenta intre pretul plafonat si cel real. Am atras atentia Guvernului si parlamentarilor de Timis despre aceasta situatie”, a mai spus Dominic Fritz. 
Toate tentativele de a incheia un contract ferm pe termen lung pana in aprilie anul viitor, cu furnizorii mari de pe piata au esuat, inclusiv cu Romgaz, una din companiile detinute de stat, motivul invocat fiind cantitatile insuficiente de pe piata.    
„Momentan Colterm a reusit sa inmagazineze gaz asa cum prevede legea. Dar stocul obligatoriu de 40.000 Mwh reprezinta doar aproximativ 10% din cat are nevoie Colterm la iarna. In plus, a reusit sa incheie contracte-promisiuni cu mai multi mici furnizori pentru inca 190.000 Mwh. Insa, din cauza volatilitatii pietei de energie, chiar si in cazul contractelor de inmagazinare de gaz am avut probleme de livrare, pentru ca nu exista cantitati de gaz pe piata. De aceea, temerile noastre sunt fondate. Ca sa intram linistiti in aceasta iarna este absolut crucial ca o companie mare de gaz sa incheie un contract pentru toata perioada iernii. Din pacate, pana acum am avut raspunsuri negative, inclusiv de la Romgaz - o companie de stat - cu argumentul ca nu sunt cantitati suficiente pe piata”, a dezvaluit primarul Timisoarei. 
El a facut un apel la Guvernul Ciuca sa se tina de promisiunile pe care le face in mod public si sa se asigure ca termoficarea centralizata din tara nu va avea de suferit in aceasta iarna.  
„In timp ce Guvernul insista ca Romania nu are probleme de cantitati si de livrari de gaz, vedem ca a doua cea mai mare companie de termoficare din Romania nu gaseste un furnizor consistent, cu argumentul ca nu exista cantitati suficiente de gaz pe piata. Asta e o situatie absurda si de neacceptat si i-am transmis domnului prim ministru ca ma astept sa ia in serios situatia atat ca rol al sau de regulator al pietei, cat si ca actionar principal la doua companii furnizoare de gaz. Ma astept ca Guvernul sa se tina de promisiunea ca nu vor exista probleme de furnizare a gazului in aceasta iarna”, a concluzionat primarul Timisoarei. 

Citeste si...

22 August 2022
 381    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu