Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 67    0

Valentin Uritescu s-a stins din viata la 81 de ani. Ce boala l-a macinat pe actor inca de la varsta de 33 de ani

Valentin Uritescu

Actorul Valentin Uritescu a murit la varsta de 81 de ani, dupa o lunga lupta cu o boala degenerativa, a scris pe Facebook actorul Valentin Teodosiu, citat de News.ro.

"A plecat spre stele si dragul nostru maestru si coleg, Nea Vali Uritescu! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!", a spus Teodosiu


Absolvent al Promotiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Braila, pentru ca, dupa cinci ani, sa se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Chemat de Sandu Lazar si Ion Cojar in mijlocul trupei, Uritescu caracterizeaza cei 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importanta perioada a vietii sale”.

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Rafuiala”, de Philip Massinger, ii aduce premiul special al juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensa activitate pe scena Bulandra. A jucat, intre altele, in: “Luna dezmostenitilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigotilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia teapa”, de Marin Sorescu, “Dimineata pierduta”, de Gabriela Adamesteanu, “Tartuffe”, de Molière.

Marele actor se afla internat intr-un centru specializat unde primea ajutor pentru boala cumplita de care suferea, Sindromul Extrapiramidal, o afectiunea asemanatoare bolii Parkinson.

Boala degenerativa i s-a declansat la varsta de 33 de ani, iar la 70 de ani, Valentin Uritescu a fost nevoit sa se retraga de pe scena teatrului romanesc.

„Acum, boala mea s-a agravat. Asa e sindromul extrapiramidal. Nu e Parkinsonul ala care te zvanta, pentru ca niciodata capul si mainile nu mi s-au miscat necontrolat. Picioarele, in schimb, ingrozitor ma afecteaza.

Fac ce fac si pic in genunchi. Ma, toata viata mea a fost un hazard. Am dat cu banul ca sa decid daca dau sau nu la teatru, am tras la biletele daca sa ma angajez sau nu la teatrul din Braila, am aruncat cu cutitul in usa sa vad daca se infige, deci daca ma casatoresc cu sotia mea. Dar asta e o lasitate.

Hotararile mari, esentiale, trebuie sa le iei tu, de la tatal meu am invatat. Acum pot sa iau o astfel de hotarare si nu pot fi induplecat sa dau inapoi: ma retrag.”, spunea actorul, acum 11 ani, in cadrul ultimului sau interviu acordat, cand s-a retras din viata artistica.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu