Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 41    0

Încă trei școli din Timișoara se închid din cauza frigului. Peste 17.000 de elevi învață online pe motiv de Covid

scoala

Încă trei unități de învățământ din Timișoara au transmis solicitări Inspectoratului Școlar Județean pentru a trece în online din cauza frigului din sălile de clase. În Timiș, peste 17.000 de elevi învață online din cauza Covid, iar acestora li se adaugă alte câteva mii de absenți. UPDATE. Viceprimarul Ruben Lațcău crede că de luni va fi căldură în școli

După ce conducerea Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara a anunțat că elevii vor trece în online din cauza frigului din clase, alte trei școli din oraș au solicitat Inspectoratului Școlar trecerea în scenariul al doilea. Temperaturile din sălile de clasă sunt sub 20 de grade. Școala Gimnazială 19, 16 și Colegiul „Ana Aslan” au cerut aviz de la Inspectoratul Școlar. În total, peste 5.000 de elevi rămân acasă din cauza temperaturii din clase până acum.

„Temperatura este foarte scăzută, am observat asta de luni, am și interogat unitățile de învățământ și am constatat că temperatura medie este sub 20 de grade. Am avut o discuție cu directorii unităților de învățământ, decizia aparține Consiliului de Administrație a unității de învățământ, care solicită Inspectoratului Școlar trecerea în online. (…) Suntem obișnuiți cu această problemă, dar nu e normal, semnalul l-am tras de mulți ani, este o chestiune de infrastructură și ține de autoritățile locale”, spune Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului.

Situația Covid în rândul elevilor și profesorilor

Conform datelor la zi prezentate de inspectorul general al Timișului, 288 de cadre din învățământ și 711 elevi sunt infectați cu coronavirus. În total, din cauza Covid, 475 de clase desfășoară orele online. Acest lucru afectează peste 17.400 de elevi, dintre care mai bine de 11.000 sunt din Timișoara.

Acestora li se adaugă 343 de elevi care sunt scutiți medical și fac ore de acasă, dar și 5.000 de elevi absenți de la orele din clasă unde este scenariul 1. Aceștia din urmă absentează din diferite motive: fie motivat, fie pentru că părinții nu îi lasă la școală de frica unei posibile infectări.

Vă reamintim, cursuri suspendate sunt și în unitățile de învățământ:

Grădinița cu Program Prelungit Nr.14 Timișoara (cursuri suspendate până în 22 octombrie)

Grădinița cu Program Săptămânal Timișoara (cursuri suspendate până în 22 octombrie)

Școala Primară Sinersig (cursuri suspendate până în 22 octombrie)

Grădinița cu Program Normal Nădrag (cursuri suspendate până în 22 octombrie)

Grădinița cu Program Normal Voiteg (cursuri suspendate până în 22 octombrie).

Grădinița cu Program Prelungit Becicherecu Mic (cursuri suspendate până în 17 octombrie)

Școala Gimnazială Biled (cursuri suspendate până în 19 octombrie)

Școala Primară Dragșina (cursuri suspendate până în 17 octombrie)

Liceul Teoretic Gătaia (cursuri suspendate până în 21 octombrie)

Școala Gimnazială Bulgăruș (cursuri suspendate până în 19 octombrie)

Grădinița cu Program Normal Grabaț (cursuri suspendate până în 19 octombrie)

Școala Gimnazială Carani (cursuri suspendate până în 19 octombrie)

Grădinița cu Program Normal Covaci (cursuri suspendate până în 17 octombrie)

Școala Primară Bătești (cursuri suspendate până în 19 octombrie)

Grădinița cu Program Normal Găvojdia (cursuri suspendate până în 19 octombrie)

Școala Primară Iosif (cursuri suspendate până în 19 octombrie)

Grădinița cu Program Normal Fibiș (cursuri suspendate până în 25 octombrie)

Grădinița cu Program Normal Răuți (cursuri suspendate până în 25 octombrie)

În plus, focarele Covid confirmate de Direcția de Sănătate Publică Timiș în școli și grădinițe au activitate online. Vezi lista lor AICI!

UPDATE. Viceprimarul Ruben Lațcău crede că de luni va fi căldură în școli

Primăria Timișoara nu a prezentat încă un grafic al lucrărilor de retehnologizare care încă nu s-au finalizat, dar viceprimarul Ruben Lațcău crede că e posibil ca de lunea viitoare să fie căldură în școli.

„De luni, Colterm a început furnizarea de agent termic în toată Timișoara. Durează o zi, două, pentru ca agentul termic să ajungă la toate terminațiile. Este o situație care se întâmplă în fiecare an. Nu este nimic nou, nimic diferit față de alți ani. Singurul lucru special este că în acest an s-a lucrat la rețeaua primară și secundară de distribuție și transport. Vorbim de o rețea montată în anii 50-60. Primăria Timișoara are un proiect de 130 milioane lei pe fonduri europene prin care schimbă 30 km de rețea primară de transport. Această retehnologizare a început în aprilie și are durată execuție contractuală de doi ani. Ei nu pot să lucreze peste iarnă. Se poate lucra doar vara, când agentul termic nu este livrat. Din cauza anumitor probleme care au apărut pe proiect sau din cauza diferențelor din realitate, au fost diferite întârzieri”, a explicat Lațcău.

Primarul Timișoarei spune că nici infrastructura școlară nu face față unei ierni grele, iar municipalitatea ar fi investit anul acesta în jur de 3 milioane în unitățile de învățământ din oraș.

„Sunt acum trei școli (patru școli – n.r.), trei din câte știu eu, în online din cauza frigului. Momentan avem aproximativ montați 12 km din 30. (…) Peste acest subiect avem situația infrastructurii școlare. Coltermul, începând de ieri, «merg» în toate școlile să verifice instalațiile. Avem și situația normelor guvernamentale privind modul de funcționare a școlii. Înainte de ore, timp de 30 de minute, clasele trebuie aerisite. Logic că temperatura în clase va scădea, iar încălzirea va avea de suferit. În această vară am investit în mai multe școli, dar problemele nu au putut fi rezolvate într-o singură vară. Proiectul de schimbare a rețelei este un proiect al Primăriei, nu al Coltermului. Nu este o situație generată de Colterm, ci o problemă datorată schimbării rețelei”, a mai precizat viceprimarul Timișoarei.

Întrebat totuși dacă lucrările vor fi finalizate săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, Ruben Lațcău a mai spus că nu poate garanta nimic.

„Constructorul și-a luat angajamentul ca până luni să fie căldură în școli, dar dacă apare o avarie sau o problemă, nu pot garanta nimic. La Moisil nu funcționează căldura în corpul din Piața Bălcescu, dar funcționează pe Doja. 40% din elevii Timișoarei sunt în online din cauza pandemiei. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să nu mai ocolim elefantul din cameră: pandemia a scăpat de sub control, autoritățile sunt depășite. Problema pandemiei nu o vom rezolva de azi pe mâine. Mulți copii sunt în online din cauza pandemiei, nu a frigului”, a mai adăugat viceprimarul Timișoarei.

Probleme cu căldura nu sunt numai în școli. Nici caloriferele timișorenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire nu s-au încălzit, deși Colterm a început de luni probele la cald. Societatea de termoficare furnizează deocamdată căldură la parametri reduși. 

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu