Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 69    0

George Maior: Vad ca exista un interes politic sa plec din functie. Nu-mi explic ratiunile

george maior

George Maior, ambasadorul Romaniei in SUA, a declarat marti, inainte de a intra la audierile de la Comisia de Control SRI, ca exista un interes politic pentru a pleca din aceasta functie, determinat de ratiuni pe care nu si le explica.
”Respect Comisia si am raspuns invitatiei, care are legatura cu activitatea de director, nu cu declaratii diplomatice sau cu activitatile mele diplomatice.In ceea ce priveste declaratia pe care am facut-o mi-o mentin. Ea este concordanta cu realitatea, cu ceea ce a declarat si guvernul american. Consider ca am spus un adevar si consider ca am lucrat in interesul national. Nu inteleg cum poate cineva sa afirme ca am interferat cumva in politica americana, cand este vorba de o persoana privata. Nu am vazut nici cel mai mic gest, atitudine sau declaratie din partea americana care sa confirme acest lucru. Daca exista un interes politic pentru a pleca din aceasta functie, si vad ca exista, acesta este determinat de ratiuni politice carere trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legatura cu diplomatia si cu faptul ca mi-am facut datoria in interesul national romanesc”, a declarat George Maior la intrarea la audieri.

El a mai spus ca nu a avut discutii cu presedintele Klaus Iohannis, ci doar cu ministrul de Externe, Teodor Melescanu, luni, in timpul careia a explicat foarte detaliat ”argumentele care reprezinta un punct de vedere valid, romanesc”.

Audierea a nascut si scandal in comisia parlamentara. Deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu, spune ca va face plangere impotriva lui Claudiu Manda, pe care il acuza de incalcarea regulamentului comisiei.
“Ca si in trecut, membrii comisiei de control a SRI au aflat din presa despre faptul ca marti il vor audia pe ambasadorul Romaniei la Washington, domnul George Maior, intr-o speta care nu are nicio legatura cu atributiile comisiei. Pur si simplu domnul Manda vrea sa il audieze pe Maior pentru comentariul facut de acesta despre scrisoarea trimisa de avocatul american Rudolf Giuliani”, arata deputatul USR.

Lucian Stanciu-Viziteu mai spune ca un astfel de subiect nu intra in atributiile forului.

Ambasadorul Romaniei in SUA este audiat pentru a doua oara in comisia parlamentara de control a SRI, dupa discutiile de peste 6 ore din luna februarie atunci cand a fost solicitat sa dea detalii despre activitatea Serviciului Roman de Informatii din vremea mandatului sau.

Chemarea vine ca urmare a reactiei ambasadorului Romaniei in SUA la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal si fost primar al New York. Acesta s-a adresat presedintelui Klaus Iohannis si altor oficiali romani carora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI si stoparea presiunilor asupra judecatorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri in Romania.

"Un personaj spumos si extrem de combativ in discutiile din Statele Unite, nu stiu daca mai e avocatul lui Donald Trump. In orice caz, ea (scrisoarea-n.r.) este expresia unui lobby, initiat de anumite forte care sunt interesate de apararea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justitia, asta va spun clar" a fost replica lui Maior.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat sambata, dupa sedinta social democratilor, ca i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Melescanu, sa porneasca procedura de rechemare in tara a ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior.

Si Calin Popescu Tariceanu a declarat luni ca George Maior nu mai poate reprezenta Romania in plan extern.

"Atata vreme cat intra in aceste jocuri si angreneaza Romania, mi se pare ca el nu mai poate sa reprezinte Romania in capitala SUA, pentru ca este inadmisibil ca un ambasador sa se ralieze adversarilor presedintelui care reprezinta puterea legitima aleasa de cetatenii americani. Asemenea comportamente ies din regulile diplomatiei", a spus Tariceanu. Mediafax

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu