Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

3 Mai 2024
 64    0

Expertii avertizeaza cu privire la pericolele expunerii la radiatii ultraviolete: 25% dintre cazurile de cataracta sunt cauzate de acestea

ochi

Studii recente arata ca 96% din populatia Europei cunoaste pericolul pe care soarele il reprezinta pentru piele, dar numai 6% dintre cetateni stiu ca au nevoie de protectie UV si pentru ochi.

Un procent de 25% din cazurile de cataracta pot fi cauzate de expunerea la UV. Anual, 3,2 milioane de oameni din intreaga lume isi pierd vederea din cauza expunerii la radiatiile UV, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, scrie Mediafax.

Astfel, exista riscul de instalare timpurie a unor boli care, in trecut, apareau doar la adulti. Este vorba despre cataracta, pterigion sau pinguecula. Daca in cazul acestora exista o rezolvare chirurgicala, sunt si boli cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta in care pierderea vederii este permanenta si ireversibila.

In schimb, specialistii atrag atentia ca daca de la soare avem beneficii in ceea ce priveste sintetizarea de vitamine la nivelul pielii, ochii nu au niciun beneficiu de pe urma expunerii indelungate. La fel de daunatoare pentru ochi sunt si radiatiile luminoase emise de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, televizoarelor. Daca despre radiatiile UV toata lumea stie ca sunt nocive, nu multa lume stie ca exista o portiune de lumina, cea albastru-violet, de care trebuie sa ne protejam.

„Cand imi intreb pacientii cat de mult stau in fata ecranelor, invariabil raspunsul este: `Minimum trei, patru ore pe zi`, in cazul adultilor, dar chiar si al copiilor. (…). In concluzie, trebuie, ca specialisti ai vederii sanatoase, sa oferim cea mai buna protectie in medii cu lumina albastra si radiatii ultraviolet”, spune dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog.

Referitor la ochii copiilor, filtrele lor naturale, corneea si cristalinul, sunt foarte transparente, comparativ cu cele ale adultilor. Astfel, ochelarii de soare sau cei cu protectie pentru lumina ecranelor nu sunt un moft, ci o nevoie, sustin specialistii.

 

Citeste si...

2 Septembrie 2018
 1778    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu