Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 48    0

Un inginer britanic a inventat aparatul care depisteaza cancerul prin respiratie dupa ce sotia sa a murit in mod tragic

aparat

Un inginer britanic a inventat aparatul care depisteaza cancerul prin respiratie dupa ce sotia sa a murit in mod tragic chiar in ziua de Craciun. Billy Boyle a castigat saptamana aceasta cel mai prestigios premiu britanic pentru inginerie, datorita aparatului creat, scrie Metro News.

Billy Boyle, un britanic care a absolvit ingineria la Universitatii Cambridge, si-a pierdut sotia, Kate, din cauza cancerului la colon. Tragedia s-a produs chiar in ziua de Craciun din anul 2014, cand cei doi copii gemeni ai cuplului abia asteptau sa deschida cadourile aduse de Mos Craciun.


Barbatul povesteste ca, daca Kate, care avea 36 de ani cand a murit, ar fi stiut despre cancerul ei cand era in faza incipienta, ea ar fi avut 95% sanse de supravietuire.

Inginerul a realizat dupa acel moment cat de importanta este depistarea cat mai timpurie a cancerului si si-a dorit sa faca ceva in acest sens. A creat in anii care au urmat un dispozitiv de detectare a cancerului prin respiratie, iar anul acesta a castigat Premiul MacRobert, cel mai prestigios premiu britanic ed acest tip, oferit de Academia Regala de Inginerie si supranumit “Oscarul in Inginerie”.

“Biopsia respiratiei” bazata pe echipamentul ReCIVA inventat de echipa condusa de Boyle, ar putea fi utilizata pentru diagnosticarea precoce a bolilor canceroase, inflamatorii si infectioase prin colectarea probelor chimice din respiratie inainte de a fi colectate din sange.

“Stim ca in cazul cancerului, diagnosticarea precoce este ceea ce va salva vieti. Dar o multime de teste de astazi nu sunt foarte placute si asta ii face pe multi oameni sa nu si le efectueze”, explica inginerul britanic.


Compania Owlstone Medical cu sediul in Cambridge, in care din care Billy Boyle este co-fondator, isi propune sa salveze 100.000 de vieti si sa ajute sistemul global de sanatate sa economiseasca peste 1.1 miliarde de lire sterline.
Pe langa castigarea prestigiosului premiu, echipa lui Boyle, formata din cinci persoane a primit si un cec de 50 000 de lire sterline.


Din punct de vedere stiintific, aparatul creat de cei cinci ar putea insemna inceputul unei noi ere de diagnosticare a cancerului, care ar putea duce la o scadere semnificativa a ratei deceselor ca urmare a descoperirii timpurii a celulelor canceroase.

Citeste si...

30 Iunie 2018
 900    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu