Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 65    0

BREAKING NEWS: OUG 91 trece de Parlament. Majorari de pana la 15% pentru mai multe categorii profesionale. Politistii vor avea platite orele suplimentare

politie21

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, OUG 91/2017 care majoreaza cu pana la 15% salariile mai multor categorii profesionale, stabileste plata orelor suplimentare ale politistilor cu 75% din solda lor de baza, plafondandu-le la 3% si dubleaza salariile personalului Institutului Elie Wiesel.
OUG 91/2017 pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost adoptata cu 175 de voturi "pentru", 83 "impotriva" si 14 abtineri, in Camera Deputatilor, for decizional.

„S-au marit grilele pe anumite domenii astfel incat sa nu mai iasa in urma maririi cu 25% de la 1 ianuarie din grila si sa piarda la salariu. (..) Au fost mariri intre 10 si 15%”, a declarat presedintele Comisie de munca, deputatul PSD Adrian Solomon, marti, dupa adoptarea raportului comisiei.

Adrian Solomon a precizat ca jandarmii vor primi o indemnizatie de 10% pentru interventii „pentru ca stau de dimineata in ploaie si asculta cum sufla unii in vuvuzela”.


Prin OUG 91/2017, deputatii au stabilit ca orele suplimentare pe care le fac politistii sa fie platite cu 75% din solda lor de baza, in conditiile in care se incadreaza in limita de 3%.

„Am votat astazi ca orele suplimentare sa fie platite cu 75% din solda lor de baza, in conditiile in care se incadreaza intr-o limita de 3%, sa nu fie un festival de ore suplimentare, ai nu ai treaba, te duci la serviciu (...) Pana acum orele suplimentare se compensau cu timp liber. In momentul de fata, platindu-se exista posibilitatea sa exagereze cu orele suplimentare”, a precizat Solomon.

Majorari salariale vor primi si directori din deconcentrate, personalul din Consiliul Concurentei, angajatii Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, a precizat Solomon.

„Toti cei care ieseau din grila de salarizare in urma maririi cu 25% le-a fost majorat salariul din grila, care va fi atins in 2022, astfel incat sa ramana in lege fara pierderi. Este o dispozitie in lege pe care am votat-o tot astazi de recalculare de reincadrare a tuturor celor care au avut de suferit in urma aplicarii legii de la 1 ianuarie si ei vor primi banii din urma daca este cazul”, a spus Solomon.

Deputatii au majorat si salariile din sanatate.

"Am scos din lege sintagma unităţi sanitare publice astfel încât să se aplice măririle de la 1 martie pentru tot personalul medical, inclusiv, asistentele şi medicii din şcoli, din centrele de expertiză (...). Am rezolvat şi problema ambulanţierilor şi şoferilor de ambulanţă pentru că medicul şi cu asistentul nu merg singuri pe maşina respectivă la intervenţie şi de multe ori şoferul participă activ la resuscitare, căratul tărgilor. Intră pe grila din 2022 inclusiv şoferii, ambulanţieri, de la 1 martie”, a spus preşedintele comisiei.

Adrian Solomon a susţinut că salariile nu vor scădea, afirmând că sindicaliştii care s-au arătat nemulţumiţi de legea adoptată în comisie „vorbesc despre drobul de sare”:

„Salariile nu au cum să fie mai mici. Să fie clar. Veniturile nici ele nu pot să fie mai mici pentru că vorbim despre sporuri de 100% astăzi pe un salariu de 6000 de lei şi vom vorbi de un spor de 30% pe un salariu de 16.000 de lei. Eu cred că venitul celor din sănătate va fi mai mare (după ce trece această lege-n.r.). (...) evident că vor fi cuantumuri de sporuri mai mici, dar raportate la o bază mai mare”, a spus deputatul PSD.

Deputaţii din Comisia de muncă au votat şi un amendament care majorează cu 100% salariile cercetătorilor de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.

„La Elie Wiesel este o situaţie pentru că fiind în subordinea Secretariatului General au rămas undeva în negura vremurilor. Probabil, cei care au urmat după înfiinţarea acestui institut şi au mai înfiinţat Institutul de cercetare a crimelor comunismului nu au mai fost interesaţi de crimele împotriva evreilor şi de Holocaust şi i-au uitat (…) Un cercetator de acolo are un salariu de 1600 de lei, în condiţiile în cercetători cu acelaşi nivel de pregătire au 4.000 de lei (...)”, a spus Solomon.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu