Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 23 ore
 55    0

Fructul care se gaseste in aceasta perioada in toata Romania. De ce este recomandat sa fie mancat cat mai des

fruct kaki

Seamana cu o rosie, are gust intre ananas si piersica si se poate folosi cu succes in cocktailuri, in salate si in retete de deserturi. Dar il puteti consuma si asa, proaspat. Este vorba despre kaki, piersica japoneza sau persimona, cum i se spune. Fructul exotic este in plin sezon iarna, asa ca ar fi bine sa profiti de el in saptamanile ce urmeaza.

Este fructul unui copac inalt de aproximativ 10 metri, care poarta numele Diospyros (semnificand in greaca antica „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”) si care, potrivit actualitatea.biz, face parte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivata fiind originara din Asia, respectiv Japonia si China.

Acest fruct are marimea unei piersici medii si o culoare ale carei nuante pornesc de la galben pana la portocaliu inchis. Coaja este tare si lucioasa, iar pulpa este astringenta cand este verde, iar cand este coapta — dulce si moale. Este unul dintre fructele cu cel mai bogat continut nutritional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc.

Kaki este mai bogat in potasiu decat banana, iar studiile au aratat ca acesta are de doua ori mai multe fibre decat merele. Contine carbohidrati de buna calitate si la fel de multi antioxidanti ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat si in acizi organici, taninuri, proteine si betacaroten, care ii da culoarea.

Fructul se culege toamna tarziu si se poate consuma proaspat, uscat, sub forma de gem sau inclus in diverse salate si preparate dulci.

Toate persimonele pot fi astringente sau non-astringente, o caracteristica definita de prezenta taninilor, cei care dau gustul usor uscat si amar. Fructele care nu sunt coapte au un nivel ridicat de tanini, de aceea au si un gust amar si usor inecacios. Cand sunt coapte devin dulci si moi precum piersicile.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu