Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 16 ore
 40    0

Modificarea Codului Fiscal, pusa pentru a treia oara pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Criticile la adresa revolutiei fiscale s-au inmultit

tudose32 610x300

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a prezentat, pe 26 octombrie, masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro si tranferul unor contributii in contul angajatului.

”Am sa incep cu una din cele mai importante masuri - scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile de salarii, ci si pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole. Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariati care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de romani care au depozite bancare si care vor plati, astfel, un impozit mic pe dobanzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei si care vor plati un impozit redus pe suma care depaseste acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetateni care vor pliati un impozit mai mic pe veniturile din activitatile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalisti. Toti romanii care au inchiriat o locuinta, un teren sau alte bunuri vor plati, de asemenea, un impozit redus pe chiria primita. De asemenea, toti romanii si firmele care desfasoara activitati agricole vor plati un impozit redus de 10% pentru veniturile obtinute”, a anuntat ministrul de Finante, Ionut Misa.

El a mai spus ca se prevede cresterea cu 60% a deducerilor personale pentru romanii cu salarii mici, ceea ce inseamna ca acestia vor ramane cu mai multi bani in mana dupa aplicarea taxelor si impozitelor. ”Pentru cei cu salariul minim suma scutita de impozit va creste de la 300 de lei la 510 lei, iar in cazul celor care au copii sau alte persoane in intretinere se mai adauga o suma de 160 de lei pentru fiecare copil, fata de 100 de lei in prezent”, a adaugat Misa.
O alta masura anuntata de ministrul de Finante a fost reducerea contributiilor sociale si cresterea acestora in dreptul salariatilor. ”Contributiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contributiilor de la 39,25 platite azi sla un salariu brut se vor reduce si vor ajunge la 37,25%. Asta inseamna mai multe contributii in contul salariatului. Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec in dreptul salariatului. In totalul din salariul brut 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului. Deci vor fi mai multi bani pentru pensie si sanatate pentru angajat. Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, dupa transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie care se va numi «contributie asiguratoare pentru munca»”, a mai anuntat ministrul de Finante.

De asemenea, Misa a mai spus ca va fi redus numarul de contributii platite in prezent de salariat si angajator, de la noua la trei - contributia pentru pensie - CAS, platita pentru salariat, contributia pentru sanatate - CASS, platita pentru salariat, precum si contributia asiguratoare pentru munca, suportata de angajator.

”Scad contributiile pentru conditiile de pensie, pentru conditii deosebite sau speciale de munca. Astfel, CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29%, cu minus 2,3%. CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 puncte procentuale. O alta masura din Codul Fiscal - romanii care desfasoara activitati independente, de exemplu medicii, avocatii, notarii, jurnalistii, scriitorii, artistii, nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati. Aceste contributii se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie”, a continuat Misa.

El a precizat ca vor fi si masuri pentru incurajarea mediului de afaceri. ”Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, fata de impozitul de 16% pe profit, cat se plateste in prezent”, a mai spus ministrul Misa.

Miercuri, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, organizatie patronala, si-a facut public punctul de vedere fata de intentiile Guvernului precizand ca nu va sustine masurile fiscale propuse, intrucat acestea nu trebuie adoptate in graba. „Propunem Guvernului sa luam o pauza de 3-5-6 luni, cat e nevoie, ca sa ajungem la un consens, iar dupa aceea sa nu mai schimbam nimic in regimul fiscal timp de cel putin trei ani. Nimic nu ne grabeste, suntem pe crestere economica si nu avem date sau informatii ca ar veni vreo criza in viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideti sa nu repetam experientele din 2010”, a declarat Dragos Anastasiu, presedintele CDR. Mediafax.ro

Citeste si...

6 Noiembrie 2017
 1083    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu