Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 11 ore
 36    0

Carmen Dan: "Romania activeaza Planul de contingenta, din cauza pestei porcine"

carmen dan
Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a decis, marti, prin hotarare, ca ANSVSA sa activeze Planul de contingenta al Romaniei pentru situatii de pesta porcina, a scris ministrul de InterneCarmen Dan, pe pagina sa de Facebook.


"Dupa ce ieri a fost confirmat un focar de pesta porcina in judetul Satu Mare, astazi, alaturi de ministrul Agriculturii, de presedintele ANSVSA si de reprezentanti ai institutiilor cu atributii am avut o sedinta extraordinara a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU). Am decis prin Hotarare a CNSSU ca ANSVSA sa activeze Planul de contingenta al Romaniei pentru situatii de pesta porcina", a mai scris Carmen Dan, subliniind in acelasi timp ca pesta porcina nu are impact asupra sanatatii umane, dar este o boala grava pentru animale.

Primul focar de pesta porcina africana in Romania a fost confirmat de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala intr-o gospodarie localizata la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzandu-se ulterior si la o a doua gospodarie, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).


Focarul a fost inregistrat la porcii din gospodarii si nu in ferma comerciala, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.


Din primele investigatii intreprinse la fata locului de catre inspectorii DSVSA Satu Mare reiese ca virusul bolii a fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologica este in desfasurare, precizeaza ANSVSA, conform Agerpres.

Citeste si...

1 August 2017
 1119    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu