Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 9 ore
 35    0

Colul uterin ectopic - cauze/simptome/tratament

intim mare 2
Colul uterin ectopic are cauze multiple de aparitie, simptome atipice și impune tratament, existand riscul de a fi raspunzator de infertilitate și chiar de aparitia cancerului. Expertul în infertilitate, medic specialist obstetrica-ginecologie Andreas Vythoulkas, raspunde pe întelesul tuturor la cateva întrebari esentiale asupra acestui subiect

Întalnit la femei tinere, în sarcina și la cele care iau contraceptive


Cauzele aparitiei sunt multiple, dar una dintre cele mai frecvente este estrogenul în exces. Acesat poate fi luat fie din pastilele anticonceptionale, fie poata sa apara în sarcina, cand se înregistreaza estrogen în exces. O alta cauza a aparitiei colului ectopic este eroziunea care poate sa apara în timpul actului sexual. Infectiile vaginale, trauma colului uterin - si acestea pot duce la aparitia ectopiei. Femeile tinere, aflate la varsta reproductiva sunt cele expuse. Ectopia este rar întalnita la menopauza. Așadar, colul ectopic este o afectiune frecventa, des întalnita în cazul femeilor tinere, în sarcina si în cazul femeilor care iau anticonceptionale.

Cauzele si simptomele chistului pe col uterin 


Manifestari: leucoree, sangerari, durere
Unele ectopii sunt complet asimptomatice, ele fiind descoperite în timpul unui control de rutina. Exista însa si ectopii care prezinta simptome cum ar fi durere în timpul actului sexual, sangerari, leucoree abundenta care favorizeaza aparitia infectiilor genitale.


Daca ectopia nu este extinsa, se poate apela înainte de orice la tratamentul local, cu ovule specifice. Daca este mai întinsa, este de preferat cauterizarea, cu atat mai mult cu cat tratamentul medicamentos nu da întotdeauna rezultate si, în cele din urma, tot la cauterizare se ajunge. Se poate face electrocauterizare sau cauterizare cu laser, ambele cu anestezie locala.


Risc de cancer cervical și afectare a fertilitatii
În timp, ea se extinde, leucoreea abundenta favorizeaza aparitia infectiilor genitale care pot duce în timp la infertilitate. De asemenea, o ectopie extinsa trebuie evaluata în timpul unei proceduri numita colposcopie, iar daca este necesar, se poate face si biopsie din zona afectata, pentru a exclude orice alt tip de problema. Ectopia cervicala netratata duce la cervicita în timp. si, desi vorbim despre o afectiune benigna, pericolul consta în accelerarea dezvoltarii infectiilor la nivelul colului uterin, inclusiv a infectiei cu virusul HPV.

„Varsta este una dintre cele mai importante cauze ale infertilitatii"
Nu exista niste masuri clasice prin care sa poata fi prevenita ectopia cervicala. Fireste ca igiena ajuta, însa aparitia ei nu a fost asociata nici cu cazul partenerilor multipli. Recomandarea ar fi ca pastilele anticoceptionale sa fie administrate numai de catre un specialist si numai dupa efectuarea unor analize specifice, inclusiv dozajul hormonal, analize pe care este bine sa le repetam anual.


sursa:totuldespremame.ro

Citeste si...

3 Iunie 2017
 25254    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu